LUNTEREN – Een valpartij eind juli tijdens de City MTB in Roosendaal gooide roet in de rest van zijn mountainbikeseizoen. Yannick Runhart brak in de streetrace zijn sleutelbeen. Afgelopen zondag keerde de 19-jarige mountainbiker in de Bergrace in Lunteren terug in het wedstrijdcircuit. En dat deed hij goed: Runhart won de 75-minuten wedstrijd.

runhart
Yannick Runhart. Foto: Anja Runhart.

Ook Runhart had wat last van de rommelige start en het gemixte startveld op het parcours op De Goudsberg. Daardoor had hij niet goed in de gaten wat zijn positie tijdens de wedstrijd was. “Bij het ingaan van de laatste ronde hoorde ik dat op kop lag, met Frank Molenaar en Nick van den Heuvel vlak achter me”, vat de inwoner van Ruinen zijn race samen. “Die twee konden in de daaropvolgende kilometers bij me aansluiten. Ik dacht: nu is het gebeurd.”

Maar, dat viel mee voor de renner van Giant. “We bleven met z’n drieën bijlkaar. In de laatste kilometer kwam Frank me voorbij, ik kon hem net volgen. Op het laatste klimmetje kon ik hem nog voorbij steken en helemaal naar boven fietsen, waar zij moesten lopen. Daarna kon ik alleen doorrijden naar de finish.”

Ondanks het wat rommelige wedstrijdverloop en het kleine startveld, was Runhart maar wat blij met zijn overwinning. “Veel beter kun je niet terugkeren hè”, lachte hij.

Voor de belofterenner was het de eerste, maar voorlopig ook de laatste mountainbikewedstrijd na zijn sleutelbeenbreuk. Hij richt zich de komende winter – bij de amateurs – op het veldrijden. “Het herstel na mijn breuk ging prima, maar ik heb er bewust voor gekozen om rustig en volledig te herstellen, en geen risico’s te nemen. Ik heb meteen besloten om het mountainbikeseizoen te laten schieten en het eens in het veldrijden te proberen. De wedstrijd in Lunteren paste perfect in mijn voorbereiding. Komend weekend begin ik in Dordrecht. Ik ben benieuwd, het is allemaal nieuw voor me.”