NUENEN – De meeste nationale wedstrijden moeten het met minder doen. Komende weekend staan bij de Gulbergen24 maar liefst drie Nederlandse mountainbikers die ooit aan de Olympische spelen deelnamen aan de start. Bas Peters (13e in Athene 2004) en Rudi van Houts (34e in Peking 2008, 17e in London 2012) doen met een team mee aan de 24-uursrace. Bart Brentjens (goud in Atlanta 1996, brons in Athene) start in de 6-uurs solowedstrijd.

Benni Schrurs, voorzitter van de stichting Mountainbike Promotie Nuenen, is blij met de deelname van de drie toppers. “Maar de overige honderden deelnemers (750 in totaal, red.) zijn net zo belangrijk voor ons. Het is en blijft een breedtesportevenement. Sportiviteit en collegialiteit zijn voor alle mountainbikers vanzelfsprekend, maar de ambitie en het niveau van deelnemers verschillen sterk. Sommige deelnemers hebben nauwelijks de Gulberg opgefietst, maar gaan als team toch hun eigen uitdaging aan.”

gulbergen241
Start van de Gulbergen24 in 2012. Foto: Martien van de Biggelaar

Mountainbikers kunnen bij de Gulbergen24 meedoen met een team (in estafettevorm), of als solorijder. Daarbij kiezen ze voor 6 uur of de volledige 24 uur.  Doel is uiteraard om zoveel mogelijk kilometers af te leggen over het 8 kilometer lange parcours.  De ronde loopt door Nuenen en Geldrop-Mierlo, over Bospark ’t Wolfsven en via een tijdelijke brug over het kanaal naar het zogeheten ‘Dak van Brabant’, met 60 meter boven NAP het hoogste punt van Brabant.

Schrurs: “In de nacht zijn delen van het parcours verlicht. Er is dit jaar door Philips extra veel aandacht besteed aan de LED-verlichting bij het evenement, voor de veiligheid, maar ook voor de mooie effecten. De mountainbikers rijden in de donkere periode door de evenemententent.”

gulbergen242
Deelnemers op weg naar het ‘Dak van Brabant’. Foto: Martien van de Biggelaar.

Rudi van Houts is naast deelnemer ook ambassadeur van het evenement. Hij ziet samen met de stichting kansen voor de mountainbikesport op het Landgoed Gulbergen, dat veel overeenkomsten vertoont met het Olympische parcours in Londen.  Van Houts: “Met enkele voorzieningen kan Gulbergen uitgroeien tot een centrum waar allerlei mountainbikeliefhebbers het hele jaar door hun vingers bij aflikken. Met kunstmatige rotsformaties hebben ze in Engeland ook een parcours aangelegd dat alles in zich heeft voor trainingen en wedstrijden. Die steile klimmen en technische stukken kan je hier natuurlijk ook perfect maken. Gulbergen heeft dan ook zeker de potentie om uit te groeien tot een NOC*NSF-faciliteit met een wedstrijd- en trainingsparcours. Dat zou wel wat zijn ja, een wereldbekerwedstrijd rijden voor eigen publiek!”

Alle betrokken partijen lijken het eens te zijn over de aanleg van een wereldbekerwaardig mountainbikeparcours. De aanleg zal naar verwachting volgend jaar starten. Maar eerst nog de derde editie van de Gulbergen24. Het programma:

Zaterdag 28 september:

11.00 uur: opening promodorp

13.00 uur: start van de 6-uurs en 24-uurs marathon

19.00 uur: finish van de 6-uurs marathon

20.15 uur: prijsuitreiking van de 6-uurs marathon

Zondag 29 september:

13.00 uur: finish van de 24-uurs marathon

14.00 uur: prijsuitreiking van de 24-uurs marathon