Ja, de concurrentie van meerdaagse mountainbikewedstrijden is de laatste jaren moordend. Maar de BIKE Transalp, dat is toch de moeder aller Europese meerdaagsen. Met een mountainbike van noord naar zuid over de Alpen: het spreekt nog steeds tot de verbeelding. Komende zondag staan weer krap duizend deelnemers aan de start, deze keer in het Oostenrijkse Tux.

Zeven dagen later, 558 kilometer en 18.447 hoogtemeters later is de finish (voor het eerst) bij het meer van Molveno in Italië. Daartussen liggen een aantal monsteretappes (twee keer boven de 100 kilometer), tientallen passen, loodzware beklimmingen en schitterende trails. Dit jaar gaat de Transalp vooral via de Dolomieten, met onder meer het Sella-massief als landschappelijk hoogtepunt.

Maar parcours en natuur: het is allemaal mooi. De Transalp is bovenal een wedstrijd voor duo’s, al kunnen dit jaar deelnemers zich voor het eerst ook solo inschrijven. Traditioneel staan er een mooi aantal professionals aan de start. Dit jaar zijn dat onder meer twee teams van Bulls. Kopmannen: Urs Huber en Simon Stiebjahn, support team: Hansueli Stauffer en Martin Frey. Ook profploeg Centurion-Vaude is met twee duo’s aanwezig, met Jochen Kass en Daniel Geismayr als grote favorieten.

Daarnaast is er nog de Italiaanse delegatie van Wilier 7C Force (ook twee ploegen), Maloja-Rocky Mountain (Arnaud Rapillard en Sascha Weber) en waarschijnlijk nog een omvangrijke groep subtoppers. Daarbij horen ook een aantal Nederlanders. Voor de ‘virtuele’ Oranje-trui lijken Roel Verhoeven en Tim Smeenge (KMC) de voornaamste kandidaten. Maar ook Roy Beukers en Stijn Appel en Bram Imming en de Belg Jan-Frederik-Finoulst mikken op een kort resultaat.

Uiteraard doet Team ThijsHendriks-Bikesight dat ook. Voor de vierde keer staan we (Bart Classens en ondergetekende) aan de start. Na de deceptie van vorig jaar (met een plek in de top tien in het vizier viel Bart ziek uit) gaan we proberen onze prestatie van 2016 (zestiende) te verbeteren. Of de droom van een top tien mogelijk is, zal na een paar dagen blijken.

De verrichtingen van de Nederlanders en Team ThijsHendriks-Bikesight in het bijzonder zijn het beste te volgen via verschillende kanalen. Uiteraard via deze website, maar ook via Facebook, Strava en Instagram (up-to-date stories).