In de aanloop naar de Bike Transalp maakte ik een lijstje van zaken die ik mee wilde nemen. Zo nu en dan kwam er wat bij, dan streepte ik er wat vanaf. Toen ik de afweging maakte om mijn Bosch Fontus mobiele hogedrukreiniger mee te nemen of niet, koos ik stom genoeg voor het laatste. ,,Er zullen op de campings wel voldoende afspuitplekken zijn”, dacht ik bij mezelf.

Het bleek een ontzettend domme keuze. Want tijdens onze zevendaagse, soms nog best wel modderige mountainbikewedstrijd door de Alpen was de Fontus uitstekend van pas gekomen. Zoals ik in de weken ervoor al had gemerkt: het is een verdomd handig ding dat ik eigenlijk niet meer kan missen. En wat dus vanaf nu aan altijd meegaat.

Bosch Fontus
Om wat voor apparaat gaat het in deze review precies? De Fontus is de nieuwe accureiniger van Bosch Power Tools (adviesprijs 319,95 euro, nu 254,- euro bij Coolblue). De Fontus heeft een reservoir van 15 liter water en een 18 Volt accu van het Power for All accusysteem. Dat wil zeggen: het past ook op andere apparaten van Bosch en zou het een uur moeten volhouden. Het apparaat is geschikt voor het schoonmaken van dat wat je maar wil, maar ik gebruik de mobiele reiniger natuurlijk vooral voor mijn fiets. Al heb ik mijn kliko er inmiddels ook al een paar keer mee schoongemaakt, en wacht mijn auto met smart op een poetsbeurt.

Details
De Bosch Fontus is een zeer complete accureiniger. Vanwege het grote reservoir en het gewicht dat dat met zich meebrengt zitten er wieltjes onder gemonteerd. Samen met een uitschuifbaar handvat maakt dat het apparaat zeer mobiel. In de Fontus zit een opbergvak voor de spuitkop en de borstel (die je op de spuitkop kan klikken). De slang rol je op en klem je op de achterkant. De accu zit in een eveneens afgesloten vak onderin en haal je er makkelijk uit. Alles is simpel te bevestigen, op te laden en te bedienen. Bovenop zit de aan en uitknop voor drie krachtstanden.

Het gebruik
Nu woon ik één hoog in een appartement en in mijn pogingen mijn fiets zo efficiënt mogelijk te poetsen kocht ik een tijdje terug voor een paar tientjes zo’n grote gifspuit voor in de tuin. Werkte zeer matig: voor het goed afspuiten van mijn fiets bleef ik naar een andere locatie moeten. En dat is irritant. Met de komst van de Fontus is dat nu verleden tijd. Ik moet de Fontus vullen op mijn badkamer (het enige nadeel), maar daarna heb ik op straat bij mijn schuurtje een volwaardige tuinslang, of eigenlijk zelfs hogedrukspuit.

Want als ik de eerste keer de Fontus gebruik, merk ik al meteen hoe sterk het apparaat is. Ik begin met de accu op standje maximaal en de spuitkop op de krachtigste stand. De modder vliegt van mijn fiets af en ik hou mijn hand even voor de straal om te checken hoe hoog de druk nu daadwerkelijk is. Au! Dat doet serieus pijn. Gewoon hoge druk dus, en ik zet alles snel een tandje rustiger. Op deze manier je fiets poetsen is ook weer niet goed en de ‘normale’ stand is meer dan voldoende.

Het schoonmaken gaat verder namelijk super makkelijk. Ik spuit op standje normaal zonder problemen de grootste modder eraf, sop mijn fiets in (met nieuw spul van Squirt) en ga er daarna nog een keer met de borstelkop van de Fontus overheen. Daarna spoel ik alles nog eens af met de ‘douche-stand’ op de spuitkop. Afijn, iedereen weet hoe je met een tuinslang je fiets schoonmaakt en dat kan met deze mobiele reiniger perfect. Met een blinddoek op had ik het verschil met een normale slang niet gemerkt.

Op locatie
In de periode daarna gaat de Fontus ook mee op reis. Ik neem ‘m mee tijdens campingtripjes naar de marathons van Rhens en Rursee en een training in het Ahrtal. Het is puur luxe, maar wel heel ideaal als je meteen bij de auto of op de camping je fiets van de ergste modder kan ontdoen (of gewoon zelfs volwaardig poetsen). Tijdens die tripjes merk ik ook hoe mobiel de Bosch Fontus in praktijk is. Met een volle accu spuit ik het reservoir zeker vier keer leeg. Met een gevulde tank kan ik een smerige fiets twee keer poetsen. Werkzame hoeveelheden, als je het mij vraagt.

Eindoordeel
De Fontus is voor mij al snel een vaste waarde geworden. Het apparaat is veelzijdig. Als gezegd: ik poets er niet alleen mijn fiets mee. In de afgelopen periode spoot ik mijn kliko schoon, maar ook schoenen en helm. En het was ‘on the road’ en op de camping een handige kraan in de auto of onder de voortent. Ik ga niet meer weg zonder: de Fontus staat vanaf nu altijd op mijn lijstje en gaat daar niet meer af.

Zijn er dan ook nadelen? Hij past niet onder een normale keukenkraan, maar dat is eigenlijk het enige. Maar mocht er zelfs helemaal geen kraan aanwezig zijn, dan kun je zelfs water uit een beek of rivier pakken. Ik heb het (nog) niet geprobeerd, maar er zit een speciaal filter in de vulopening.