Na de proloog kende ook de eerste etappe van de BeMC geen verrassende winnaar. Net als donderdag kwam Mathieu van der Poel als eerste over de meet in La Roche-en-Ardennes. Achter onze nationale held liet Bikesight-lieveling Hans Becking nog maar eens zien in wat voor uitstekende vorm hij verkeert: hij gaf na 80km, 2300hm en een hele hoop modder nog geen minuut toe.

Ervaring
Wel moet gezegd worden dat ‘VDP’ met een lekke band over de finish kwam. Het zal ‘m ongetwijfeld meer tijd hebben gekost dan die 10 seconden die hij in de proloog verloor door het ‘tractor-incident’. Toch toont het opnieuw aan dat Becking misschien wel sterker is dan ooit; het is niet zijn eerste goede uitslag van het jaar. ,,Ik ga mijn ervaring beter gebruiken”, zei de Nederlander naderhand.

Een voorbeeld van hoe Becking dat deed kwam al vroeg in de wedstrijd. Op de eerste lastige afdaling (van de tweede beklimming) pakte Van der Poel 10 seconden voorsprong. ,,Toen heb ik ‘m maar laten gaan”, zei Becking. ,,Daarna heb ik mijn race nog goed ingedeeld en een goede finale gereden.”

Kleine verschillen
Daarin liep Van der Poel niet verder uit dan ruim drie minuten, rekende de DMT-renner af met de derde coureur die er in de BEMC bovenuit steekt (Quinten Hermans) en kwam hij dus nog dicht bij de eerste plek.. ,,Na twee dagen nog geen twee minuten achterstand op Mathieu”, zei Becking. ,,Ik doe het ervoor.”

Achter Becking haalde ook Tim Smeenge (zevende) de top tien. Erwin Bakker, die lang in dezelfde groep zat, werd elfde. Bart Classens miste de aansluiting, reed veel solo en werd dertiende.

‘Spaar je ons wel een beetje vandaag, Mathieu?’. “Hm-hm, natuurlijk jongens’. Foto: Daniël Velsen

Hoeke sterk bij UCI-vrouwen
Bij de vrouwen rijdt de Nederlandse Geerte Hoeke ijzersterk. Zij werd vrijdag net als in de proloog tweede, en ze gaf slechts een paar minuten toe op wereldtopper Ariane Lüthi. Ceylin del Carmen Alvarado finishte op plek vijf, Marquerite de Neve (negende) haalde ook nog net de top tien.

Alle uitslagen van de BEMC zijn hier te bekijken.

Hij lijkt zelf over water te vliegen, die Mathieu. Lijkt, want hier ligt een mooie betonplaat net onder de waterspiegel. Foto: Daniël Velsen.