Wanneer je voor het eerste een lange fietstocht gaat maken, is het belangrijk om te weten hoe je je voor kunt bereiden. In deze tekst lees je welke voorbereidingen je aan de fiets moet treffen, welk eten en drinken je mee kunt nemen en welke spullen nog meer belangrijk zijn. Door een goede voorbereiding kom je onderweg niet voor verrassingen te staan en kun je optimaal genieten van de fietstocht.

Eten en drinken
Als je een lange fietstocht gaat volgen, is het belangrijk om eten en drinken mee te nemen. Het kan voorkomen dat je een tijdje geen plek tegenkomt waar je iets kunt eten of drinken, of dat net het enige restaurant in het dorp die dag gesloten is. Daarom is het altijd belangrijk om flesjes water en eten mee te nemen. Het maakt niet uit of je een boterham mee neemt, of een energiereep voor tussendoor. Als je van plan bent bij een restaurant te eten kun je voor de zekerheid energierepen in je tas doen. Deze wegen weinig en nemen ook weinig ruimte in beslag. Zo ben je er altijd op voorbereid dat je geen plek tegen komt waar je eten en drinken kunt krijgen.

Een fiets in goede staat
Het is natuurlijk belangrijk om een goede fiets te hebben, welke in goede staat is. Heeft je fiets lang stil gestaan, dan is het slim deze een onderhoudsbeurt te geven. Ook is het verstandig om voor je gaat fietsen de remmen en verlichting te controleren. Is je fiets niet klaar voor een fietstocht? Dan is het misschien beter om een nieuwe fiets te kopen. Deze nieuwe fiets kan een mountainbike zijn, maar misschien vind je een elektrische fiets of omafiets wel prettiger, bekijk de opties bij Fietsenopfietsen.

Plan de route
Door de route vooraf te plannen, weet je ongeveer door welke steden je komt. Dit verkleint de kans om te verdwalen. Daarbij kun je vooraf plannen waar je gaat pauzeren en welke bezienswaardigheden je gaat zien. Soms moet je voor bezienswaardigheden van de route afwijken. Plan je dit niet van tevoren, dan is er de kans dat je vlak langs bezienswaardigheden fietst zonder dat je dit zelf door hebt.

Neem altijd de juiste kleding mee
Het meenemen van extra kleding tijdens een lange fietstocht is altijd slim. Zelf in de zomer kunnen de temperaturen in de avond snel afkoelen. In de winter kun je verschillende lagen kleding aan doen, je kunt altijd kledingstukken uit doen als het te warm is. Ook als je gaat fietsen langs de kust of door de polder kan het door de wind plotseling een stuk kouder zijn dan wanneer je aan de fietstocht begon. Zorg dat je altijd gaat fietsen met een waterdichte jas, zodat je niet doorweekt wordt wanneer het weer omslaat.

Neem de juiste spullen mee
Een telefoon is altijd handig om mee te hebben, zodat je iemand kunt bellen om je op te halen als je pech hebt. Daarnaast is het slim om een bandenplakset mee te nemen, zodat je makkelijk je band kan plakken mocht deze een gaatje hebben. Daarnaast wil je de band natuurlijk kunnen oppompen, dus is het verstandig een klein fietspompje op je fiets te monteren. Gebruik je de telefoon ook als navigatie, dan is het slim een powerbank mee te nemen. Met een powerbank kun je tijdens het fietsen de telefoon opladen, zodat je nooit zonder telefoon zit.

Overnachting
Ga je onderweg overnachten, dan is het belangrijk dit ook goed te plannen. Boek voor je gaat fietsen een hotel of zorg dat je een camping hebt uitgezocht. Vaak neem je tijdens het overnachten meer spullen mee, waardoor je dus ook een grotere rugzak nodig hebt.

Ben je zelfs van plan om met de fiets op vakantie te gaan? Bekijk dan eens deze handige checklist van de Fietsersbond.