Een fantastische dag op het WK voor Nederland. Eerst pakte Sophie von Berswordt een bijzonder mooie zesde plek bij de belofte-vrouwen, daarna reed David Nordemann naar een fantastische derde plek bij de belofte-mannen.

Nordemann (CST-Sandd) liet nog maar eens zien dat er maar geen grens ligt aan zijn groei. De coureur uit Kranenburg, begonnen bij het Nijmeegse Licht Verzet en de laatste jaren getraind door Mandy Beumer en Reza Ravenstijn, blijft zich maar door ontwikkelen. Waar hij dit jaar in de wereldbekers een vierde plek als beste resultaat had, deed hij er in Lenzerheide nóg een schepje bovenop met een – voor de buitenwacht zeker – onverwachte medaille.

Nordemann reed vanaf het begin af aan vooraan mee (in een groep met ook Milan Vader) en kwam vanaf de derde ronde alleen op de derde plek te rijden. Hij leek daarna nog even dichterbij te komen bij Alan Hatherly (goud) en Christopher Blevins (zilver), maar dat bleek te hoog gegrepen. In de slotfase werd hij nog flink onder druk gezet door wereldbekerwinnaar Petter Fagerhaug, maar Nordemann hield knap stand en kon honderd meter voor de finish al beginnen met feestvieren.

Vader finishte uiteindelijk als 25e, hij werd nog ingehaald door Marc Bouwmeester, die met een mooie 21e plek een jaar vol tegenslagen afsloot. Vorig jaar brak Bouwmeester tijdens de verkenning van het WK in Cairns een nekwervel.

Belofte-vrouwen
Bij de belofte-vrouwen reed Von Berswordt een zeer stabiele race. Vanaf de tweede ronde reed ze de top tien binnen, klom nog wat verder en hield dat knap vol. Het goud was voor Allessandra Keller, voor Sina Frei en Marika Tovo.

Uitslagen WK Mountainbike 2018 Lenzerheide