Bijzonder: een wereldbeker mountainbike in Nederland. Helemaal mooi als landgenoten dan ook goede resultaten neerzetten. Dat gebeurde afgelopen weekeinde tijdens de World Cup Eliminator in Apeldoorn. Daar won Lizzy Witlox, en verstevigde Jeroen van Eck met een derde plek zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Witlox was de sterkste van een startveld vol nationale kampioenen. De renster van Merida Bassa, zelf ook rijdend in het rood-wit-blauw, was haar snelste kwalificatietijd ook oppermachtig in de finale en kwam met een kleine voorsprong op Frans kampioene Coline Clauzure en Zweeds kampioene Ella Holmegard binnen. Om het kwaliteit van het startveld nog maar eens te benadrukken: klassementleider Ingrid Boe Jacobsen en Europees kampioene Iryna Popova haalden de finale niet.

Ook bij de mannen stonden er flink wat kleppers aan de start. De zege ging daar naar Duits kampioen Simon Gegenheimer, voor wereldkampioen Titouan Perrin-Ganier. Met zijn derde plek staat Van Eck nu 29 punten voor nummer twee Lorenzo Serres, die de finale in Apeldoorn niet haalde.

Groen wint shortrace
De shortrace, de afsluiter van een wereldbekerweekend, werd een prooi voor Erik Groen. Een dag na zijn derde plek in de Veldslag om Norg hield hij Fabrice Mels en Felix Klausmann achter zich.  Witlox voltooide daar de dubbel, door Boe Jacobsen en Clauzure te kloppen.

Volledige uitslag City Mountainbike Apeldoorn