Hij was na de laatste aankomst, bergop op de 2700 meter hoge Hinterux Gletscher, dusdanig kapot dat hij vrijwel linea recta met de ski-lift richting zuurstofrijkere oorden vertrok. Maar het afzien was niet voor niks: Tim Smeenge werd dit weekeinde knap vijfde in het eindklassement van de driedaagse Zillertal Bike Challenge. Het was voor de nieuwe aanwinst van KMC-Fruit to Go zijn eerste kennismaking met het hooggebergte.

Dat was meteen een pittige eerste test, want de Zillertal Challenge (in Fügen, Zell am Ziller en Mayrhofen) heeft in drie dagen ‘slechts’ 180 kilometer, maar wel meer dan 9000 hoogtemeters. Smeenge, die we als marathonbiker toch vooral kennen van het wat kortere werk, had niet verwacht zo goed mee te kunnen doen in Tirol: hij reed regelmatig samen met de sterke Peter Hermann, en hoefde na drie zesde plekken verder alleen zijn meerdere te erkennen in winnaar Markus Kaufmann, de Fin Toni Tähti en Andreas Seewald.

“Na een goed voorseizoen heb ik gas terug genomen en ben kort geleden met mijn trainer Johan Boonstra weer aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft begonnen”, sprak Smeenge. “Deze wedstrijd kenmerkte zich vooral door de extreem lange klimmen. Zo moesten we gisteren meteen vanuit de start in Zell am Ziller 18 kilometer klimmen en 1900 hoogtemeters overwinnen.”

In dezelfde wedstrijd haalde Remco Smits net de top twintig: 19e. Ondanks een sterke slotrit lukte Adriaan Botma (22e) en Atse ten Brinke (23e) dat niet. Ondergetekende finishte in dit Nederlandse groepje op de 21e plek. Een uitgebreid blog volgt later.

Uitslagen Zillertal Bike Challenge 2018