Een klein half uurtje knallen op een kort parcours: vooraf wéét je dat Mathieu van der Poel in dit soort races op zijn best is. En dat bleek: de Nederlander schreef vrijdagavond de eerste shortrace in de geschiedenis van de wereldbeker mountainbike op zijn naam. Van der Poel start daarom op ‘pole-position’ in de World Cup van zondag.

Adrenaline
En dat met een kersverse schroef in zijn pols, na zijn valpartij in La Rioja Bike Race. “Dit is een pittig raceformat en de pijn in mijn pols maakte het alleen maar zwaarder”, zei Van der Poel. “Tijdens de race had ik zoveel adrenaline dat ik de pijn vergat, maar ik hoop wel dat het voor zondag nog verbetert.”

Connectie-problemen
Bij de start had Nino Schurter ‘connectie-problemen’ met zijn elektronische schakelmechanisme: hij had geen kans en gaf op. Van der Poel reed vanaf het begin af aan het meeste op kop. Ongeveer halverwege reed hij weg met Florian Vogel. Manuel Fumic sloot nog even aan (ook hij viel weg met mechanische problemen) en met nog drie ronden te gaan had Van der Poel ‘opeens’ een gat. Hij haalde het uiteindelijk met 3 seconden voorsprong op Samuel Gaze en Mathias Flueckiger.

Blij
Van der Poel: “Op het kort rondje lag een klim die mij prima ligt en ik probeerde daar de groep enkele keren uit te dunnen. Maar zonder succes. Toen ik wel een voorsprong had heb ik er alles aan gedaan dat vol te houden tot de finish. Ik ben erg blij dat dat gelukt is. De eerste startrij  is belangrijk in het mountainbiken en zeker hier in Albstadt, waar weinig inhaalmogelijkheden zijn.”

Elite-vrouwen
Bij de vrouwen won Annika Langvad nipt voor Jolanda Neff en Linda Indergand. Anne Tauber haalde knap de top tien, de steeds beter in vorm gerakende Anne Terpstra pakte de 21e plek.

Startopstelling
De eerste 16 uit de uitslag van de shortrace staan zondag in de hoofdrace vooraan bij de start. Dat betekent dat Schurter pas op de zeventiende plek van start gaat. Alleen de eerste 40 van de startlijst mogen start in de shortrace. Michiel van der Heijden viel daar buiten.