Hans Becking heeft zondag tijdens het EK  laten zien dat hij misschien nóg wel meer in zijn mars heeft als marathonibiker. De coureur van DMT had in de slotfase nog zicht op het podium en kwam in Spilimbergo knap als negende over de meet (4.25u). De titel ging naar de oppermachtige Rus Aleksei Medvedev (4.19u), zilver en brons gingen naar de Italianen Samuele Porro en Fabian Rabensteine (4.23).

,,Ik ben hier echt heel tevreden mee”, stelde Becking na afloop gelukkig vast.

En terecht. In de 104 kilometer lange koers (3200hm) lag het zwaartepunt op 75 kilometer op de hoogste pass van 1200m. Daarvoor kregen de deelnemers echt al een aaneenschakeling van vele lastige singletracks voorgeschoteld. Het zorgde voor een zenuwachtige wedstrijd.

Becking moest de snel klimmende Rus en de Italianen (met daarbij ook de uiteindelijke nummer vier Ricardo Chiarinni) laten gaan, maar kwam alleen op de vijfde plek te rijden. In de lastige technische stroken richting de snelle laatste 10 kilometer kreeg hij de nummer drie en vier in koers in zicht.

“Ik heb nog geprobeerd het gat te dichten, maar dat zat er niet in”, zei Becking.

Op de snelle paden richting de streep werd Becking nog bijgehaald door niet de minste: stoomtrein Alban Lakata reed het gat dicht, met in zijn wiel toppers als Urs Huber, Daniel Geismayr en Daniele Mensi.

Becking: “In de sprint (bergop, red.) zat er vervolgens niks meer op.”

Overige Nederlanders
De rest van de zevenkoppige Nederlandse selectie kwam niet in het spel voor. Gerben Mos werd voor de start ziek en ging niet van start, Robbert de Nijs gaf gedesillusioneerd op (“het liep voor geen meter”) en ook Bart Classens staakte (vanwege maagproblemen) de strijd.

Uiteindelijk finishte Stijn Appel (“Ik heb wel afgezien”) als tweede Nederlander op de 75e plek (5.08u), ondergetekende (“Geen topdag”)  werd 79e (5.13u) en Roy Beukers (“Wat een hobby”) 85e (5.24u)

Elite-vrouwen
Bij de vrouwen ging de titel naar Gunn-Rita Dahle Flesjaa, voor Maja Wlocszowska en Ariane Lüthi. Er stonden op het EK geen Nederlandse vrouwen aan de start.