Wie naar zijn gezicht kijkt weet: dit is niet vanzelf. Mag het ook. Voor de tweede keer in zijn carrière schreef Ramses Bekkenk zaterdag in het Zuid-Afrikaanse Oudsthoorn de 36One MTB Challenge op zijn naam. De mountainbiker van KMC-Fruit to Go had 14 uur en 5 minuten nodig, daarmee blijft zijn vorig jaar gereden record van 13 uur 59 minuten en 55 seconden in de boeken staan.

Bekkenk – niet vies van extreme uitdagingen op de fiets – kwam al vroeg in de wedstrijd over 361 kilometer voorop te zitten met Kevin Benkenstein en Dusty Day waarvan de laatste met pech de kopgroep moest laten gaan. Met nog 130 kilometer voor de boeg was ook Benkenstein niet meer in staat Bekkenk te volgen en begon een lange solo op weg naar de overwinning.

“Deze editie ben ik toch behoorlijk dieper moeten gaan dan vorig jaar”, zei Bekkenk aan de finish. “Ik had veel concentratie problemen doordat ik vermoeid raakte en ik heb zelfs een korte pauze genomen om een paar minuten te kunnen slapen. Vorig jaar had ik daar geen last van. Ook mijn maag speelde al vroeg in de wedstrijd een keer op waardoor het eten moeizaam ging. Gelukkig hield wederom de struisvogel worst me tot het einde op de been en kon ik nog genieten van de opkomende zon.”

Kevin Benkenstein en Willem Pretorius kwamen na Bekkenk als tweede en derde over de finish in Kleinplaas Holiday Resort in Oudtshoorn.