Zo, die kan de mountainbikesport weer bijschrijven in de geschiedenisboeken. Een wedstrijd waarvan we al wisten dat het een van de mooiste van het land is kreeg ook het eerste echte mooi weer van het jaar. Het maakte de 2018-editie van de Hel van Groesbeek een zeer succesvolle. Door één, twee of drie rondjes überhaupt van 35 kilometer te rijden was je al een winnaar, maar uiteindelijk gingen de hoofdprijzen op de langste afstand naar Gert-Jan Bosman en Karen Brouwer.

Alhoewel Brouwer – zij was met overmacht de beste op de 105 kilometer – niet helemaal de hoofdprijs won. Die ging namelijk naar Laura van Regenmortel, die op de 70 kilometer Annemarie Worst (tweede) en Monique Zeldenrust (derde) klopte en daarmee de snelste veld was van een veld van meer dan zeventig (!) vrouwen. Een prachtige ontwikkeling, voor een deel toe te schrijven aan de nieuwe SforZ Ladies Cup (van vier Nederlandse marathons).

Een aparte start voor vrouwen, mooie ontwikkeling! Foto: Erik van den Boogert

Op het koningsnummer maakte de rappe mannen er een prachtige strijd op het zo loodzware parcours. Een in het begin zeer omvangrijke kopgroep (van meer dan tien coureurs) dunde langzaam maar zeker uit. Nadat onder meer Marc de Maar (pech) wegviel en ook Roel Verhoeven (later ook uitgevallen), Gerben Mos (vijfde) en Bart Classens (zesde) moesten lossen bleven Gert-Jan Bosman (Craft-Ten Tusscher), Tim Smeenge (Grinta-Bestrating.nl), Thom Bonder en Bas Peters (beiden Mijnbad/Giant) over.

Zij reden mede door een moordend tempo in het beruchte ‘Grundig Bos’ (bekend van de oude wereldbeker) nog meer dan tien minuten weg bij de concurrentie. In de slotfase, na bijna 4,5 uur koers, reden Bosman en Smeenge nog iets weg bij hun twee vluchtmakkers, waarna Bosman het in de laatste meters afmaakte.

Bosman laat Smeenge enkele tientallen meters achter zich. Foto: Erik van den Boogert

Op de zeventig kilometer bij de mannen was de zege voor Yannick Runhart, die local Gijs Derksen nipt klopte. Derde werd Kelvin Bakx. Voor de overwinningen in de diverse categorieën verwijzen we jullie naar de uitslagenpagina van De Hel van Groesbeek.