Of het een verrassing was dat ze als nummer drie het podium van de wereldbeker in Stellenbosch mocht beklimmen laten we even in het midden. Anne Tauber timmert de afgelopen tijd aardig aan de weg, maar haar prestaties verbazen haar zelf in ieder geval nog wel. “Toen ik vanaf de kant hoorde dat ik derde lag, geloofde ik het in eerste instantie niet”, blikt ze op haar eigen blog terug op haar wedstrijd.

Toen ze doorkwam bij start-finish kreeg ze echter de bevestiging. Vervolgens hield ze haar positie tot het einde vol. Ze leverde daarmee een bijzondere prestatie. In 2000 (Houffalize) was Corine Dorland de laatste Nederlandse die op het podium van een wereldbeker stond (tweede).

“Ik bleef een beetje hangen tussen de twee Annika Langvad en Pauline Ferrand Prevot voor me en een klein groepje rijdsters achter mij”, keek Tauber verder terug. “Wanneer de twee koplopers een foutje maakten kwam ik dichter bij maar één ronde later waren het weer die dertig seconden waar ik tegenaan hikte. Ik probeerde een hoge frequentie op de steile klim te behouden.”

Dat werkte. Tauber: “Het gat achter me groeide en met nog één ronde te gaan voelde ik me behoorlijk zeker van een podium plaats. Het was een wat eenzame wedstrijd maar bij het kruisen van de finishlijn voelde ik me alles behalve eenzaam. Het publiek joelde en klapte en ik voelde me ongelofelijk blij.”