Zullen we ‘m dopen tot de Evert van Benthem van het Nederlandse mountainbiken? Voor de tweede keer op rij schreef Bas Peters donderdag de Drenthe 200 op zijn naam. De coureur van MijnBad/Giant kwam na 8,5 uur modderploeteren met een ruime voorsprong op Gerben Mos over de streep. Een bijzonder knappe prestatie van de oud-Olympiër. 

De weersomstandigheden (met regen in de middag) maakte Drentse ultra-wedstrijd opnieuw heroïsch. Door het slechte weer van afgelopen periode waren de omstandigheden extra zwaar, met de modder soms tot ashoogte. Het weerhield Peters er niet van om vanaf de start om zes uur in de ochtend er een moordend tempo in te gooien.

Al snel ontstond een kopgroep met twee andere klasbakken van de lange adem, teamgenoten Gerben Mos en Ramses Bekkenk van KMC-Fruit to Go. Het drietal reed al snel meer dan vijf minuten voor op een achtervolgende groep met onder meer Adriaan Botma en Henk Bos.

Naar mate de finish in Roden dichterbij kwam, werd het meer een strijd van man tegen man. Bekkenk gaf na ongeveer driekwart-koers om nog onbekende reden op, Peters sloeg zijn slag uiteindelijk 25 kilometer voor de meet op het beruchte ‘Janpad’. Over deze brede, rechte door de vele modder amper te befietsen strook van een kilometer of vijf reed en liep hij bij Mos weg, om op de streep bijna tien minuten marge te hebben. Botma kwam nog dicht bij Mos en werd op twaalf minuten achterstand derde.

Peters verlaat alleen het Janpad.

Bij de vrouwen won Daniëlle Meijering na bijna elf uur koers met een voorsprong van een kwartier op Diana Boeser. Tijdens de Drenthe 200 werd ook het NK Fatbike verreden. Daar gingen de titel naar Cor van Leeuwen. De eerste vrouw is op dit moment nog niet binnen. Deelnemers hebben tot donderdag 0.00 uur om de finish te bereiken.

Alle uitslagen Drenthe 200

Ploeteren 2.0. De koplopers in de ochtend.