Mathieu van der Poel blijft zijn huidige ploeg Beobank-Corendon trouw. Belangrijker: hij krijgt bij de Belgische formatie, die na de jaarwisseling verder gaat onder de naam Corendon-Circus, de kans om zich naast het veldrijden volledig op het mountainbiken te richten.

Zoals al bekend was, wil het Nederlandse multitalent (22) in 2020 als mountainbiker aan de Olympische Spelen van Tokio meedoen. Om die missie een succes te laten worden, gaat Van der Poel in 2018 al een volwaardig mtb-seizoen draaien. Hij richt zich op alle manches van de wereldbeker – alleen Canada is vanwege de start van het cross-seizoen en de lange reis nog twijfel – en ook op het WK.

“Ik heb vooral gekozen voor wat ik het liefste doe”, licht Van der Poel op een persconferentie zijn keuzes toe. “Mountainbiken is een hele leuke sport en ook groot. Ik wil zien hoever ik in deze discipline kan komen. Mijn eerste doel is om een keer een wereldbeker te winnen. Dat is ambitieus, maar we zien wel wat volgt.”

Van der Poel werd afgelopen seizoen al eens tweede in een World Cup, maar had ook minder succesvolle exercities. “Ik heb gemerkt dat je je  in deze sport echt goed moet voorbereiden om top te zijn. Ik denk dat ik daar nog veel kan winnen. Deze planning helpt me daarbij. Het is mooi om ook op de mountainbike een keer voor een doel te gaan.”

De veldrijder, die gaat rijden op Canyon, weet nog niet wat mogelijk is in Tokio. “Maar deelnemen is belangrijker dan winnen is nooit mijn motto geweest.”