De échte Hel van het Noorden, een winnaar á la Evert van Benthem. De donderdag verreden heroïsche versie van de Drenthe 200 gaat misschien nog wel verder dan Parijs-Roubaix of de Elfstedentocht. Minder dan de helft van de ‘gekken’ die aan de start stonden van deze ultieme uitputtingslag haalde de streep. En een paar honderd ingeschrevene begonnen er niet eens aan.

Waar Bas Peters in 8,5 uur binnen was en voor het tweede jaar op rij won, was Gerrit van der Velde de laatste van net iets meer dan vijfhonderd deelnemers die de 200 kilometer tot een goed einde brachten. Mooie feiten: hij had nog slechts vijf seconden over om in zijn woonplaats Roden het felbegeerde ‘kruisje’ te bemachtigen.

Ook mooi: de strijd bij de dames. Daar won Danielle Meijering na een beproeving van bijna elf uur, een kwartier voor Diana Boeser en bijna twee uur voor Amanda Slot-Willems. Of er ooit iemand langer op de fiets heeft gezeten voor een Nederlandse titel dan Ivon Breukelmans is onwaarschijnlijk. Zij werd nationaal kampioen Fatbike met een tijd van 16:54.33.