Het is het einde van een monument op de wielerkalender. Zondag werd de 25ste en laatste editie van Hoek van Holland – Den Helder verreden. ‘s Werelds langste strandrace (135km) kreeg een uiteinde zoals het hoort: met tegenwind, zwaar strand en bij vlagen slecht weer. Thijs Zonneveld en Yvonne de Jong bleken de beste.

Specialiste De Jong profiteerde van haar ervaring (en dus lage bandendruk) en haalde het na een spannende race net voor Rozanne Slik, Esther van Veen en Roxanne Knetemann. En hoe won Zonneveld?

Zonneveld kwam nèt na Johnny Hoogerland over de meet, maar omdat de Amsterdammer het eerste deel naar IJmuiden iets sneller had afgelegd dan zijn Zeeuwse concurrent was de zege voor de ‘nummer twee’ in Den Helder. Jasper Ockeloen finishte als derde.

Ruim honderd kilometer daarvoor kwam de eerste serieuze aanval van Robbert de Nijs. Hij vertrok op de afgang voor de haven van Scheveningen en kreeg Hoogerland, Stijn Appel en Ockeloen mee. Ze kregen een gat van een seconde of dertig op Ramses Bekkenk, Bram Rood en Zonneveld. Toen het viertal voorop elkaar vond in de samenwerking groeide de voorsprong naar een minuut of twee. Het ging echter mis op een zandbank, waar het viertal zich vastreed en de drie achtervolgers aansloten (zo’n vijftien kilometer voor IJmuiden).

Vlak voor de eerste meet (de passage in de haven van IJmuiden is geneutraliseerd) dreigde een tweede groep de aansluiting te vinden, maar dat gebeurde door de sprint richting de mat (waar Bekkenk als eerste over de meet kwam) uiteindelijk pas in de neutralisatie.

Vanaf Wijk aan Zee was er veel nerveus gedrag én een mislukte aanval van een tweetal van Beukers en Invicta. Vlak voor de scherprechter de Lagune werden zij teruggepakt en onder de invloed van De Nijs en Ockeloen ontstond er daarna een groep van een man of twintig. Die brak al snel in tweeën (met o.a. De Nijs in de tweede groep). Die twee groepen reden zo met ongeveer een halve minuut marge naar finish in Den Helder, waar bij de strandafgang het spel op de wagen ging en Zonneveld zijn kleine voorsprong op Hoogerland met één seconde behield.

Uitslagen Hoek van Holland – Den Helder 2018