Waar ligt het plafond van Anne Tauber? De kersvers Nederlands kampioene verbeterde zich zondag opnieuw in de World Cup in Mont-Sainte-Anne. De pas 22-jarige Tauber werd in Canada knap zesde, haar beste prestatie in een wereldbeker in haar nog jonge carrière. Slechts 2.40 minuten voor Tauber boekte Yana Belomoina – vorige week Europees kampioene geworden – een nieuwe overwinning en ze greep daarmee een manche voor het einde van de World Cup ook de eindzege.

Tauber (Habitat for Humanity) had een moeizame start en zakte in de eerste meters wat naar achteren weg. Ook in de rest van de eerste ronde was ze – net als veel van haar concurrenten – aan het ‘strugglen’. Ze moest een voetje aan de grond zetten in zowel een klim als een afdaling, maar vanaf toen ging het crescendo. Tauber lag al snel tiende, en maakte van daaruit een verdere opmars. In de op een na laatste ronde reed ze ook nummer zes Annie Last voorbij en die positie hield ze tot het einde vast. Ze bleef daarmee onder meer Annika Langvad, Gunn-Rita Dahle (slechte dag) en nog vele andere toppers voor. Eerder in het seizoen werd Tauber al elfde (Nove Mesto), twaalfde (Albstadt), achtste (Andorra) en vijftiende (Lenzerheide).

Aan kop van de wedstrijd ging de strijd tussen de omhoog vliegende Belomoina, de verrassend sterke Pauline Ferrand-Prevot en Catherine Pendrel, die op haar thuisparcours reed. De drie bleven in eerste instantie samen, daarna bleven de latere winnares en Ferrand-Prevot over. Richting de laatste ronde plaatste de renster van het Nederlandse CST-Sandd een versnelling en die kon Prevot niet beantwoorden. Achter het hiervoor genoemde drietal finishte Emily Batty als vierde en Irina Kalentyeva als vijfde.

Anne Terpstra had in tegenstelling tot Tauber een sterke start en haakte in de eerste kilometers zelfs even aan bij de top vijf. Dat kon de Apeldoornse niet volhouden, maar met een zestiende plek boekte ze ook een knap resultaat.