Je hebt oppermachtig en je hebt oppermachtig. Nino Schurter liet zondag nog maar eens zien dat er op dit moment niemand een betere mountainbiker is dan hij. In Mont-Sainte-Anne boekte de Zwitserse wereldkampioen zijn vijfde wereldbekerzege op rij, iets dat nog nooit iemand eerder heeft gepresteerd. Met zijn perfecte seizoen pakte hij ook de overall-wereldbekerzege, met nog een manche te gaan. 

Schurter leek op het veeleisende parcours in het oosten van Canada aanvankelijk meer tegenstand te krijgen dan de vier eerdere wereldbekers van dit seizoen. Eerst zette de Fransman Titouan Carod hem onder druk, later kwam de Duitser Manuel Fumic sterk opzetten. In de zesde van zeven ronden plaatste Schurter echter een versnelling die iedereen te machtig was. Fumic volgde nog het langst, maar blies zichzelf daarmee op en finishte slechts als zesde.

Achter Schurter waren er in de slotfase nog een aantal positiewisselingen. Stephane Tempier (tweede) en Gerhard Kerschbauer (derde) koersten verstandig en schoven daardoor op het einde nog op, ten koste van niet alleen Fumic, maar ook Carod (vierde) en Maxime Marotte (vijfde). Ook Mathias Fluckiger, Jaroslav Kulhavy, Jordan Sarrou en Reto Indergand haalden de top tien.

Julien Absalon bekroonde zijn terugkeer na een sleutelbeenbreuk met een dertiende plek. De Fransman lag aanvankelijk rond de dertigste plek in toen reed Michiel van der Heijden een tijdje in zijn wiel. De Nederlands kampioen – de enige landgenoot bij de elite-mannen – kon Absalon (logischerwijs) niet volgen in zijn opmars, en viel daarna ook nog wat terug: 37e.