Yana Belomoina, Pauline Ferrand-Prevot, Catherine Pendrel, Emily Batty, Irena Kalentyeva en… daarna die ene dekselse Nederlandse klimgeit. Met een zesde plek in de World Cup in Mont-Sainte-Anne – what’s in a name – zette Anne Tauber zondag misschien wel de definitieve stap naar de absolute wereldtop.

De kersvers Nederlands kampioene was vanzelfsprekend dolblij met haar beste prestatie ooit in een wereldbeker. “Toen ik op een achtste plaats reed dacht ik al: wow!”, zei Tauber, die eerder in het seizoen elfde (Nove Mesto), twaalfde (Albstadt), achtste (Andorra) en vijftiende (Lenzerheide) werd.

De dag voor de wedstrijd regende het veel in Canada, maar tijdens de race waren de omstandigheden minder lastig dan gedacht. “Het was even spannend hoe nat het zou zijn, maar het was goed opgedroogd”, keek de renster van Habitat for Humanity terug op haar wedstrijd. “Ik was niet zo goed weg met de start maar de start ronde was lang en een grote klim. Per klim kreeg ik betere benen en na een rondje begon het echt lekker te lopen. Ik zag Linda (Indergand, red.), Annika (Langvad, red.) en Annie (Last, red.)  voor me en wilde ze stuk voor stuk pakken. Elke klim kwam ik dichter bij maar uiteraard hebben die meiden met  hun fully iets voordeel in de rots -secties.”

Toch haalde Tauber haar concurrentie (niet de minste!) een voor één in. “Technisch liep het oké. Hoe verder ik opschoof, hoe blijer ik werd. Maar ik bleef erop hameren bij de race te blijven en zo kon ik stand houden.”

Een zesde plek is in de World Cup maar één positie verwijderd van het podium. Hoewel ze het heel graag wilt, beseft Tauber dat dat voor de laatste manche eind augustus in Val di Sole een lastige opgave wordt. “Dit parcours en ook die in Andorra zijn vanwege de beklimmingen op mijn lijf geschreven, dus dat helpt enorm. Maar ik ga er alles aan doen om me in Italië opnieuw te verbeteren.”