Het is de eerste, ‘s werelds langste en daarmee de grootste klassieker: Hoek van Holland-Den Helder. Op 5 november de 130 kilometer lange strandrace over de gehele kust van het Nederlandse vaste land voor de 25ste keer verreden. De jubileum-editie is echter meteen de laatste.

Stichting Beachbiking meldt in een persbericht dat het organiseren van Hoek van Holland-Den Helder niet meer mogelijk is. “De alsmaar verdergaande vergunningseisen met betrekking tot de. veiligheid tijdens het evenement zijn voor ons niet meer realiseerbaar en gaan tevens gepaard met steeds hoger wordende kosten”, legt voorzitter Mark Kos uit.  “Dit jaar kunnen wij voor de laatste keer HvH-DH organiseren zoals we dat vorig jaar ook deden. Een volgende editie zou een onder andere grote beperking geven in het aantal ondersteunende voertuigen. En juist deze voertuigen, die we al minimaal inzetten, hebben een grote bijdrage bij het creëren van een veilige situatie voor zowel deelnemers als wandelend publiek.”

Het doet Kos en zijn collega’s van de organisatie veel pijn te moeten stoppen. “Al jarenlang werken we met een vaste groep mensen die op vrijwillige basis het evenement organiseren. Sommigen zetten zich al twee decennia of langer in. De Beachbiking-familie heeft met onvermoeide inzet enorm veel bereikt in 25 jaar en hier zijn we heel erg trots op. In de voorbereiding van dit evenement hebben we te maken met veel obstakels die genomen moeten worden om de vereiste vergunningen te krijgen. En dan trekken we er altijd weer vastberaden op uit om te overleggen met gemeenten, uitvoerders van zandsuppleties en andere instanties. En dat altijd met de gedachte: ′HvH-DH gaat door. Dat gaat nu niet meer lukken. We zijn niet uit het veld geslagen, zeker niet. Het enthousiasme is er nog steeds en we blijven mooie evenementen neerzetten. Wie weet keert HvH-DH nog eens terug.”