Door haar grandioze prestaties in de wereldbekers van dit seizoen – ze is nog maar belofte maar reed bij de elite-vrouwen al een keer in de top tien – was ze dé kandidaat om Anne Terpstra voor het eerst in vier jaar van de Nederlandse titel af te houden. Anne Tauber maakte haar favorietenrol zondag in Landgraaf meer dan waar. De mountainbikester van Habitat for Humanity kwam met ruime voorsprong op Terpstra en een nog groter verschil op Annemarie Worst solo over de streep.

Voor Tauber was het ‘pas’ haar eerste Nederlandse titel in haar carrière, niet zo vreemd: een paar jaar geleden was ze nog marathonschaatster. In de stormachtige ontwikkeling die ze in de voor haar relatief nieuwe sport doormaakt was het NK een nieuwe mijlpaal. “Ja, echt de beste van Nederland. Nu is het officieel”, zei Tauber na de ceremonie nog wat voorzichtig. “Hier ben ik echt supertrots op.”

‘Hier ben ik echt supertrots op’

Maar het rood-wit-blauw is meer dan een mijlpaal én de eer van de titel beste van Nederland voor Tauber. Het omgaan met de favorietenrol op zo’n groot evenement is een belangrijke ervaring in haar nog jonge carrière. “Ik heb me voor het feit dat ik favoriet was zo veel mogelijk proberen af te sluiten”, vertelt ze na de podiumceremonie. “Met een wereldbeker heb ik nooit een windoel. Daar is elke positie meegenomen en probeer ik van vrouw naar vrouw te rijden en mezelf zo te verbeteren. Daar ga je anders mee om dan dat je grootste kanshebber bent om een wedstrijd te winnen. Van de manier hoe ik naar dit NK heb toegeleefd en hoe ik de wedstrijd heb gereden heb ik daarom erg veel geleerd.”

Tauber was dan wel topfavoriet, zelf was ze allerminst zeker van haar zaak (“Op zo’n rondje weet je het nooit”). Toch liet ze er na een matige start weinig twijfels over bestaan wie de beste was. Al op de eerste beklimming sloeg ze een gaatje met Terpstra en Worst. “Maar ik hoorde achter me nog geschakel, dus het verschil was klein. Wel groot genoeg om hun geen voordeel van mijn windschaduw te geven. Ik heb daarna doorgetrokken vanaf toen werd het gat groter. Dat gaf me een prettig gevoel en ik had echt plezier in de race. Ik heb minder risico genomen in de afdalingen, maar ben volle bak omhoog blijven rijden, want een foutje is zo gemaakt.”

Het zijn ervaringen die ze over twee weken misschien wel heel goed kan gebruiken. Want Tauber rijdt dan weliswaar in de World Cups (een bewuste keuze) en het NK (waar geen onderscheid wordt gemaakt) bij de elites, op het EK in Italië (eind juli) start ze bij de beloftes. Aangezien ze vorig jaar bij de World Cups daar al regelmatig op het podium eindigde en ze sindsdien alleen maar sterker is geworden, maakt haar dat ook op dat kampioenschap een van de grootste favorieten.

“Het zal heel spannend worden”, zegt ze zonder te ontkennen dat ze kanshebber is op goud. “Alessandra Keller rijdt bij mij in de buurt dit jaar, Sina Frei is ook sterk op het moment. Maar ik denk dat ik vandaag heb laten zien dat ik mijn hoofd in dat soort situaties wel koel kan houden.”

Dat ze een koele kikker is, was eigenlijk al wel bekend. De resultaten die ze dit seizoen laat zien (achtste in de World Cup in Andorra, elfde in Nove Mesto; in verschillende andere UCI-races liet ze wereldtoppers achter zich) zijn voor iemand wiens focus nog niet zo lang geleden op marathonschaatsen lang verbluffend. Tauber lijkt het allemaal weinig moeite te kosten. “Of ik mezelf verbaas? Een beetje. Toen ik van het schaatsen kwam, had ik verwacht dat ik zo snel de overstap goed kon maken. Maar toen ik vorig jaar bij de beloftes zo goed meereed, wist ik dat ik bij de elites in de top vijftien mee zou kunnen. Dat ik de top tien zou kunnen halen in World Cup, had ik echter nooit gedacht.”

‘Dat ik de top tien zou kunnen halen in World Cup, had ik echter nooit gedacht’

Ze realiseert zich daardoor ook dat de einde van haar groeicurve waarschijnlijk nog lang niet in zicht is. “Alles wat ik nu haal in de wereldbeker is mooi meegenomen. Conditioneel groei ik snel, technisch ook, maar daar moet ik veel energie in blijven steken. Ik zie nog veel punten waar ik winst in kan boeken. Die wereldbekers zijn voor mij heel erg belangrijk. Kijken hoe dichtbij ik bij die betere meiden kan komen. En ze langzaam verslaan totdat ik de eerste ben, want dat is mijn doel.”

Uitslag NK Mountainbike Elite-vrouwen 2017 Landgraaf
1. Anne Tauber
2. Anne Terpstra
3. Annemarie Worst
4. Sophie von Berswordt
5. Lotte Koopmans
6. Denise Betsema
7. Kiki van Asselt
8. Didi de Vries
9. Britt van den Boogert
10. Laura Turpijn
11. Linda ter Beek
12. Sanne Tent
13.Maaike de Heij
14. Laura van Regenmortel
15. Iris van der Pol
16. Esther van der Burg
17. Senna Feron
18. Irene Gerritsen
19. Linja de Jonge
20. Aimée Schoe
21. Rebecca Cornelisse
22. Jorien Kleinsman
23. Daniëlle Sluijter
24. Amber Boks
25. Rachelle Huberts
26. Joyce Timmerman

Het NK bij de elite-vrouwen was vooral een strijd van eenlingen. Al vroeg in de wedstrijden reden alle vrouwen in de top vijf alleen rond. Achter de verwachte top drie reed Sophie von Berswordt knap naar een vierde plek, de nog onervaren Lotte Koopmans verraste met een knappe vijfde plek. Daarachter streden Denise Betsema en Kiki van Asselt om plek zes, een strijd die Betsema in haar voordeel besliste. Didi de Vries kwam met een sterk eindschot nog dichtbij Van Asselt, maar kon haar concurrente niet meer passeren.