Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Anne Tauber ook bij de elite-vrouwen het wereldbekerpodium gaat beklimmen. De mountainbikester van Habitat for Humanity schurkte in de eerste twee wereldbekers al tegen de top tien aan, en bereikte met een achtste plek in de derde manche die felbegeerde mijlpaal in haar nog jonge carrière. “Hier ben ik heel blij mee”, zei ze na de wedstrijd in Andorra opgetogen.

De vraag of ze nu ook topfavoriete is voor het NK, die ontweek ze nog. “Het gaat heel snel allemaal, maar ik blijf proberen om goed om te gaan met mijn wedstrijdindeling en probeer er uit te halen wat erin zit.”

Die wedstrijdtactiek pakte ook in Vallnord goed uit. Tauber finishte maar kort achter een imposante top zeven (Yana Belomoina, Annika Langvad, Gunn-Rita Dahle Flesjaa, Linda Indergand, Emily Batty, Maja Wloszczowska en Irina Kalentyeva) en hield toppers als Jolanda Neff, Pauline Ferrand-Prevot en Catherine Pendrel achter zich. Het leverde haar persoonlijke felicitaties op van mountainbike-icoon Dahle Flesjaa op haar Facebook-pagina.

“Ik wil de heel graag de top tien, maar werd van die gedachte voor de start best wel nerveus”, sprak Tauber. “Toen heb ik gewoon tegen mezelf gezegd: ik wil iedereen die voor me fietst pakken, gewoon blijven gaan en geven. Ik kon daardoor rustig blijven en maakte bijna geen fouten.”