Hij zat lang in het wiel van wereldtopper Sören Nissen, totdat hij door bandenpech moest afhaken. Maar met een derde plek in de Duitse Rhens Rhein MTB Marathon liet Roel Verhoeven zondag zien klaar te zijn voor het WK Marathon, dat komende zondag wordt verreden in Singen.  De wedstrijd was zowel een manche in de SforZ MTB Marathoncup als de Sebamed MTB Series, waardoor er veel Nederlanders aan de start stonden. 

Verhoeven en Nissen reden al vroeg in de tachtig kilometer lange wedstrijd (2000hm) weg bij de rest van het veld. Iets na halverwege stond de Nederlander van Mijnbad-Giant twee keer langs de kant om een gaat in de zijwand van zijn band te dichten. Dat lukte redelijk, maar bij een verzorging was een wielwissel  noodzakelijk. Mede daardoor passeerde de Zuid-Afrikaan Erik Kleinhans Verhoeven ook nog. De verschillen op de streep (ongeveer drie minuten) waren na drie uur koers echter klein.

Marcel Lommers en ondergetekende haalden in Rhens ook de top tien, maar misten het podium in hun leeftijdscategorie net. Dat gold niet voor Mike van de Wouw en Pim de Waard (tweede en derde senioren-3) en Martien Janssen en Willem Dijk (de enige twee finishers bij de senioren-4).

Laura Turpijn, die zondag ook aan het WK meedoet, liet zien dat ze het fietsen nog steeds niet verleerd is. De veelvoudig Nederlands kampioene van Kona LTD werd op de 80 kilometer tweede achter de Duitse Stefanie Dohrn (en eerste in haar leeftijdscategorie).

Ook op de halve afstand (50 kilometer) reden de Nederlanders sterk. De dit seizoen in het wedstrijdcircuit teruggekeerde Irjan Luttenberg toonde daar zijn groeiende vorm door daar op drie minuten achterstand van winnaar Marvin Schmidt een knappe derde plek te pakken. Ook Teus Ruijter en Noah van Horen haalden daar de top tien.

Op deze afstand deden de Nederlandse vrouwen het goed. Mary Rose Postma werd tweede, Nancy Bisschops derde, Michelle Zacht vierde, Saskia Dhont achtste, Marleen Stroomer negende en Ozlem Ceyhan tiende. De pas 15-jarige Mirte Klerkx werd tweede overall en eerste in haar categorie op de korte afstand (dertig kilometer).

Uitslag MTB Marathon Rhens 2017