Waar zijn broer Robbert zich richt op marathons, drukt Sam de Nijs zijn neus steeds meer aan het venster van de vaderlandse top in de cross-country discipline. De 19-jarige coureur uit Warmenhuizen boekte zondag een mooie overwinning in de Nationale MTB Cup in Assen. De Nijs hield Erik Groen en Jeroen Boelen (Stappenbelt Specialized) van zich af. 

Een omvangrijke kopgroep dunde op het snelle parcours rondom de Baggelhuizerplas steeds verder uit. Onder meer Boelen en Van den Bos zorgde ervoor dat het tempo hoog bleef. Toen De Nijs een keer goed doortrok, bleven alleen hij en Groen over. Het lukte de uiteindelijke winnaar vervolgens in de laatste ronde zijn belager achter zich te houden.

Vlak voor Robbert de Nijs (die een goede laatste test voor het WK Marathon aflegde) werd Perry van den Bos vierde. Ook Thom Bonder, Randy de Beus (van Team ThijsHendriks.nl-Bikesight), Gerben Mos, Bram Rood en Micha Gankema haalden de top tien.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Esther van der Burg uit Nootdorp, haar eerste zege in de NL MTB Cup van dit seizoen. Kiki van Asselt werd tweede en Linda ter Beek derde.

In de overige categorieën waren er zeges voor Yannick Runhart (amateurs), Lennart van Houwelingen (masters 30+), Maikel Govaarts (masters 40+), Gert Stappenbelt (masters 50+), Milan Ziemerink (nieuwelingen), Larissa Hartog (nieuwelingen-meisjes), Siert Minkema (junioren) en Julia Boschker (junior-vrouwen).

Alle uitslagen Nationale MTB Cup Assen 2017