De KNWU neemt toch gewoon deel aan het EK Mountainbike. Nederland had zich (net als onder meer Duitsland en Zwitserland) afgemeld voor het toernooi, dat in eerste instantie in het politiek onrustige Turkije verreden zou worden. Inmiddels is het EK door UEC verplaatst van 27 tot en met 30 juli in het Italiaanse Darfo Boario Terme en daarmee zijn de veiligheidsissues voor de bond opgelost. 

“Het is een verstandige beslissing om naar Italië uit te wijken”, zegt KNWU-bondscoach Gerben de Knegt. “Daarnaast vind ik het een primaire taak van een bond om deel te nemen aan een kampioenschap en ben blij dat we  toch deelnemen. Ik verwacht met een sterke selectie af te kunnen reizen, waarbij we in verschillende categorieën mee doen voor top 10 klasseringen en medailles. Begin juni maak ik de selectie bekend.”