Van oprechte blijdschap en terechte trots naar grote teleurstelling. Tim Smeenge kan terugkijken op een bewogen reis naar Roemenië. Hij leek zich zondag tijdens de UCI Marathon Series in Cluj met een knappe derde plek verzekerd te hebben van WK-kwalificatie, maar blijft waarschijnlijk met lege handen achter: de uitslag wordt zoals het er nu naar uitziet niet officieel erkend.

Waar het in de dagen vooraf aan de wedstrijd perfect weer was, veranderde zware regenval in de nacht vooraf het parcours in een modderballet. Omdat ook de temperaturen in de bergen laag waren (rond de 3 graden), besloot de organisatie uit het oogpunt van veiligheid op het laatste moment de ronde in te korten van 80 naar 40 kilometer. De deelnemers werden daarover echter niet of nauwelijks geïnformeerd, wat de race nog chaotischer maakte.

Waar op de startklim diverse  coureurs al te kampen kregen met extreem plakkerige modder aan hun fiets (en vervolgens een flinke tijd zoet waren om de wielen weer aan het rollen te krijgen), kon Smeenge goed mee met de kop van het veld. De coureur van Grinta-Bestrating.nl (ook niet op de hoogte van de halvering van de afstand) kwam uiteindelijk als twaalfde over de streep. Toen duidelijk werd dat in alle consternatie minimaal negen coureurs voor de voorrijmotor over de streep waren gekomen (en dus hadden afgesneden) mocht hij zich opmaken voor het podium.

Dat ging niet door: door alle omstandigheden kon de Roemeense bond in samenwerking met de UCI geen officiële uitslag opmaken. De organisator heeft in een mail aan de deelnemers inmiddels het boetekleed aangetrokken. Hij sprak van een menselijke fout en nodigt de starters uit om volgend jaar gratis (en inclusief accommodatie) opnieuw mee te doen.

Het management van Grinta-Bestrating.nl onderzoekt nog of er bezwaar gemaakt kan worden tegen de gang van zaken. Daarover is inmiddels contact opgenomen met de UCI. Ook Micha Gankema van de Drentse formatie (37e in de ongeschoonde lijst) werd de dupe van de situatie, net als Bart Classens (38e) en ondergetekende (36e) van de ThijsHendriks.nl-Bikesight formatie.