De concurrentie van andere evenementen (onder meer Heubach, Houffalize en de GJT-classic) was moordend en dat was te merken aan het startveld van de Koningscup in Havelte. Daar was sprake van een zeldzaamheid: het aantal deelnemers bij de elite-mannen was kleiner dan bij de elite-vrouwen.

Jeroen Boelen kroonde zich de beste van in totaal elf starters en negen finishers. De coureur van Stappenbelt-Specialized klopte onder meer Patrick van Leeuwen (tweede), Max van Hoorne (derde) en Randy de Beus (vierde) van ThijsHendriks.nl-Bikesight.

“Vanaf de start deden de benen behoorlijk zeer”, zei Boelen over zijn race. “Het was dus wel duidelijk dat de intensieve trainingsuren op Mallorca van afgelopen week door ging wegen. Ik maakte de eerste ronden veel fouten en kwam geen bocht fatsoenlijk door. Vanaf ronde vier kwam ik wat in mijn ritme en kreeg weer het goede gevoel terug. Hierdoor kon ik het tempo wat verhogen, waardoor ik solo aan de leiding kwam te rijden. De laatste vier ronden heb ik mijn voorsprong steeds wat kunnen uitbreiden en onbedreigd de winst kunnen pakken.”

Worst wint bij de vrouwen
Bij de vrouwen won Annemarie Worst in een veld van veertien finishers, voor Lizzy Witlox en Maaike de Heij. Daarnaast waren er overwinningen voor Bart Hazekamp (junioren), Manon Bakker (junior-vrouwen), Luke Verburg (nieuwelingen) en Puck Pieterse (nieuweling-meisjes). In de amateur-categorieën gingen de zeges naar Christian de Graaff (Masters 30+), Maikel Govaarts (Masters 40+), Gert Stappenbelt (Masters 50+) en Edwin Geerdink (amateurs).