Voor de tweede dag op rij heeft Scott-SRAM de lakens uitgedeeld in de Cape Epic. Deze keer leverde het geen etappezege op voor Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht, maar was de buit bij het team wel groter: dagwinnaars Nino Schurter en Matthias Stirnemann namen mede door het perfecte teamwork de leiding in het klassement over van Manuel Fumic en Henrique Avancini.  

In de vijfde etappe (84km/2100hm) van Elgin naar Elgin profiteerden de teams van Scott van pech bij Fumic en Avancini (Cannondale), die door onder meer een lekke band ver achterop raakte. Nummer drie Sauser had geen beste dag en moest ongeveer halverwege de koers lossen, ondanks een paar duwtjes van zijn teamgenoot Jaroslav Kulhavy.

Daardoor kwamen Schurter, Stirnemann en de opnieuw zeer sterk ogende Van der Heijden en Frischknecht voor de tweede dag op rij met zijn vieren op kop. Nog meer dan donderdag bleek Schurter een locomotief met drie wagonnetjes. Sauser en Kulhavy (ook een locomotief) hervonden zich en verkleinden het gat al worstelend met rasse schreden. Door het bizarre beulswerk van wereld- en Olympisch kampioen Schurter was er aan de finish toch nog een klein verschil van zeventien seconden.

De vier van Scott-Sram kwamen weer gezamenlijk over de streep, nu was het wel duidelijk dat er geen ‘cadeaus’ werden uitgedeeld. Motor Schurter en compagnon Stirnemann kwamen met Van der Heijden en Frischknecht in hun wiel binnen.  De schade voor Cannondale was met een tiende plek en een tijdsverlies van bijna elf minuten enorm.

Opmars Van der Heijden
In het algemene klassement hebben Schurter en Stirnemann nu een voorsprong van 50 seconden op Sauser en Kulhavy. Cannondale zakte af naar de derde plek op maar liefst negen minuten. Van der Heijden is met Frischknecht bezig aan een mooie opmars: het jonge duo staat nu zesde op twintig minuten achterstand. Plek vier en vijf zijn in handen van Leonardo Peaz en Max Knox en Nicola Rohrbach en Daniel Geismayr.

Spannende strijd bij de Masters
Ook bij de Masters is het allesbehalve beslist. Waar het er donderdag naar uitzag dat het steeds de strijd om de eindzege zou gaan tussen de Spanjaarden Tomi Misser en Ibon Zugasti en Bart Brentjens en Abraao Azevedo, reden vandaag Cadel Evans en George Hincapie zich terug in het algemeen klassement. Het BMC-Absa duo won de etappe met 3,5 minuut voorsprong op Misser en Zugasta en 4,5 minuut op Brentjens en zijn Braziliaanse partner.

Met Brentjens op vier minuten en BMC op bijna zes minuten achterstand van de Spaanse leiders en nog twee zware ritten voor de boeg is er nog veel mogelijk.

Elferink steady
Hielke Elferink gaat steady in de subtop van het vrouwenklassement. Voor de tweede dag finishte ze met haar teamgenote Cornelia Hug als zevende, op zeventien minuten achterstand van etappewinnaars Sabine Spitz en Robyn de Groot. Die bleven in de eindsprint klassementsleiders Esther Suss en Jennie Stenerhag voor. Ariane Luthi en Adelheid Morath finishten als derde.

[su_button url=”https://www.cape-epic.com/riders/the-2017-race/results” target=”blank” background=”#ccd500″]Uitslagen Cape Epic 2017 [/su_button]