Het is Tour de France van het mountainbiken en misschien nog wel (of eigenlijk zeker) meer om van te smullen dan de grote broer uit het wegwielrennen. Gisteren ging in Zuid-Afrika de achtdaagse Absa Cape Epic van start met de proloog, maandag was de eerste loodzware eerste etappe.  Voor wie de kans heeft: de livebeelden (!) met commentaar op de website van de meerdaagse zijn fantastisch.

Michiel van der Heijden is samen met zijn Zwitserse teamgenoot Andri Frischknecht uitstekend van start gegaan in de meest prestigieuze etappewedstrijd in het mountainbiken. Team ‘Scott-SRAM Young Guns’ finishte in de 101 kilometer lange rit rondom Hermanus als negende. Het debuterende tweetal gaf na ongeveer 4,5 uur wedstrijd iets meer dan tien minuten toe op etappewinnaars Manuel Fumic en Henrique Avancini. Dat is op zich al een knappe prestatie, maar helemaal omdat het tweetal tien kilometer voor de streep te kampen kreeg met een lekke band (een scheur van 3cm) en daarmee kostbare tijd verloor.

Loodzware etappe
Fumic en Avancini maakten er samen met de andere teams voorin een loodzware, maar mooie etappe van. Christoph Sauser en Jaroslav Kulhavy legden er op de rotsachtige en zandige beklimmingen en afdalingen een moordend tempo op. Fumic en Avancini (ook al winnaars van de proloog) konden aanhaken, Nino Schurter en Matthias Stirnemann hielden het ook lang vol.

Valpartij Kulhavy
Tegen het einde van de etappe moesten eerst Schurter en Stirnemann lossen. De teamgenoten van Van der Heijden stortten helemaal in en werden nog gepasseerd door de Duitse specialisten Jochen Käss en Markus Kauffman. Kulhavy ging onderuit, moest een gebroken ventiel repareren maar finishte samen met good-old Sauser wel nog knap als tweede. Daarachter waren de verschillen klein, met Nicola Rohrbach/Daniel Geismayr op plek vijf, Alban Lakata en Kristian Hynek op plek zes, titelverdedigers Urs Huber en Karl Platt (die een zware dag had) op plek zeven en Hector Leonardo Paez/Max Knox (de eerste Zuid-Afrikaan) op plek acht. Manuel Pliem en David Schöggl uit Oostenrijk maakten achter Van der Heijden en Frischknecht de top tien compleet.

Brentjens in gevecht met Evans
Bij de Masters mikt Bart Brentjens met zijn vaste partner Abraao Azavedo uit Brazilië op een nieuwe eindoverwinning. Het tweetal (CST-Sandd) won de proloog, maar moest na vijf uur koers in de eerste etappe zijn meerdere erkennen in de Spanjaarden Tomi Misser en Ibon Zugasti, die ook de leiderstrui overnamen. Mooi: Brentjens en Azavedo vochten een mooie strijd uit met ‘Tour de France’-duo Cadel Evans (ook in het verleden een concurrent van Brentjens in het mountainbiken) en George Hincapie, die derde werden.

De verschillen waren op de meet echter groot: elf minuten tussen de nummer één en twee en zeven minuten tussen de nummer drie en vier. John van de Wouw en Freddie van der Schoot haalden de top tien in deze categorie niet. Nadat het duo van Van de Haterd dat in de proloog wel lukte, werden ze nu twaalfde.

Evans en Hincapie. Foto: Nick Muzik

Elferink in top vijf
Bij de vrouwen zijn de verschillen als altijd groot. Esther Süss en Jennie Stenerhag wonnen de etappe met bijna tien minuten voorsprong pop Sabine Spitz en Robyn de Groot. Het laatste tweetal moest daarvoor wel een pittige valpartij van Spitz overwinnen. Kort daarachter finishten Mariske Strauss en Annie Last als derde.

Na een zevende plek in de proloog deed ook Hielke Elferink goed mee in de lange rit. Ze finishte samen met haar Zwitserse partner een paar minuten achter Ariane Lüthui en Adelheid Morath als vijfde, op 25 minuten achterstand van de etappewinnaars.

Elferink en Hug. Foto: Ewald Sadie

Leiderstruien
Morgen is een etappe van 102 kilometer en 2350hm richting Greyton. Avancini/Fumic, Misser/Zugasti en Süss/Stenerhag starten dan in de leiderstruien. In de Mix-categorie gaat het bijzondere Scott-duo Thomas Frischknecht en Jenny Rissveds voorlopig aan de leiding.

[su_button url=”https://www.cape-epic.com/riders/the-2017-race/results” target=”blank” background=”#ccd500″]Uitslagen Cape Epic 2017 [/su_button]