De KNWU heeft een maand voor de start van het nationale mountainbikeseizoen een paar belangrijke knopen doorgehakt: het NK marathon wordt toch verreden tijdens de Bart Brentjens Challenge, de Benelux Cup gaat door en de Nationale MTB Cup telt negen wedstrijden. De kalender die de wielerbond dinsdag publiceerde blijft echter voorlopig. 

Apeldoorn gepasseerd
Bikesight.nl meldde maandag nog dat Apeldoorn zich opgeworpen zou hebben als vervanger van het Wielerfestival Montferland, dat aanvankelijk het NK Marathon zou organiseren. Dat bleek inderdaad zo te zijn, maar organisator Bar-End is op het laatste moment toch nog gepasseerd, zo hebben we uit betrouwbare bron vernomen. Dat betekent dat de traditie van het NK in Zuid-Limburg en Voerstreek voortgezet wordt, dit jaar op 8 oktober.

Benelux vindt doorgang
Door het afhaken van hoofdsponsor Pearl Izumi stond het doorgaan van de Benelux Cup al langere tijd op losse schroeven. In overleg met de Belgische en Luxemburgse bond heeft de KNWU voor een nieuwe opzet gekozen, die vooral impact heeft op de organisatoren heeft en in mindere mate op de renners. Wat de veranderingen precies zijn is nog onduidelijk. De Benelux Cup bestaat uit acht manches, begint in Beringen en eindigt in Sittard-Geleen.

Laagdrempelig klassement
Eerder berichtte de KNWU al over de Nationale MTB Cup, een laagdrempelig klassement met alleen Nederlandse wedstrijden. Die wedstrijdserie heeft vorm gekregen met acht wedstrijden: Berlicum, Burgh-Haamstede, Oldenzaal, Havelte, Honselersdijk, Heeswijk-Dinther, Assen, Berg en Dal en Apeldoorn.

NK Eliminator aan vooravond NK XC
Het NK cross-country wordt, zoals al bekend was, gehouden in Landgraaf in het weekend van 15 en 16 juli. Op vrijdag 14 juli vindt op dezelfde locatie het NK Eliminator verreden.

Voorlopige KNWU MTB Kalender 2017