Wie zich zorgen heeft gemaakt over de vorm van Hielke Elferink kan opgelucht adem halen. Na een teleurstellende proloog, eerste en vooral tweede etappe stelde de viervoudig Nederlands marathonkampioene vandaag in de laatste rit van het Snowbike Festival orde op zaken. Elferink, titelverdediger in Gstaad, trok op overtuigende wijze de etappewinst naar zich toe.

Elferink worstelde in de eerste ritten op haar fatbike, die met voor sneeuw ongeschikte banden was uitgerust. Ze probeerde in de tweede rit met lage bandendruk een en ander te compenseren, maar kwam toen naar eigen zeggen ‘niet meer vooruit’. In een alles of niets poging koos ze in de laatste rit voor haar normale 29er XC bike. Het bleek in de lastige, maar snelle laatste etappe (35km/700hm) de juiste keuze.

“Ik ben hier heel erg blij mee”, sprak Elferink na afloop opgelucht. “Ik begon de laatste dagen echt te twijfelen, ook omdat ik op flinke achterstand werd gereden door mijn Cape Epic-partner Cornelia Hug. Het gevoel in de benen was goed, maar dat ik niet vooruit kwam was mentaal heel lastig. Ik had het idee deze winter een achterstand had opgelopen. Vandaag heb ik laten zien dat het met de vorm toch wel goed zit. Met smalle banden in de sneeuw ging het prima. Op de pistes had ik nu veel meer vertrouwen.”

“Het gevoel in de benen was goed, maar dat ik niet vooruit kwam was mentaal heel lastig”

De mountainbikester van Craft-Rocky Mountain bleef eindwinnares Kathrin Leumann (op een 6Fatty fiets) en nummer drie Esther Süss (op een fatbike mét de juiste banden) bijna vijf minuten voor. In het eindklassement werd Elferink slechts zesde, omdat ze in de tweede etappe veel tijd verspeelde door de handdoek in de ring te gooien.

image by Nick Muzik © www.NICKMUZIK.com
Mocht Elferink volgend jaar toch nog op een fatbike willen starten, won ze in de laatste etappe in ieder geval de juiste banden. Foto: Nick Muzik

Bij de mannen finishte Jeroen van Eck (ook op een reguliere 29er) in de laatste etappe op een nette tiende plaats, zijn beste klassering in een normale etappe. De nummer twee van de proloog en de eliminator werd daardoor elfde in het eindklassement. Dat werd gewonnen door de Zwitser Nicola Rohrbach, die zijn landgenoot Florian Chenaux en de Duitser Markus Bauer voorbleef. Bikesight-verslaggever Juul van Loon verspeelde in de laatste tien, grotendeels dalende kilometers veel tijd en zakte daardoor van de 21e naar de 23e plek in de eindrangschikking.

Het Snowbike Festival werd voor de derde keer gehouden en was voor de eerste keer een officiële UCI-wedstrijd. De organisatie van het evenement had daarmee een primeur. In de wedstrijd is de bandenkeuze vrij. Waar vorig jaar alle deelnemers nog op fatbikes reden, kozen nu een aantal deelnemers voor een tussenmaat of zelfs een 29er met iets bredere banden. Dat laatste bleek over de hele meerdaagse gezien – met de juiste stuurmanskunst – het snelste.

Van Eck sleurt op kop in de laatste rit van het Snowbike Festival. Foto: Nick Muzik
Van Eck sleurt op kop in de laatste rit van het Snowbike Festival. Foto: Nick Muzik
image by Nick Muzik © www.NICKMUZIK.com
Het eindpodium met Nicola Rohrbach, Florian Chenaux en Markus Bauer

[su_button url=”http://my2.raceresult.com/56850/results?lang=nl#” target=”blank” background=”#ccd500″]Uitslagen Snowbike Festival Gstaad[/su_button]