NIEUWEGEIN – Het vertrek van bondscoach Tim Heemskerk komt vooral omdat het NOCNSF de geldkraan met betrekking tot het mountainbiken heeft dichtgedraaid. Zijn opvolger Gerben de Knegt is voor de KNWU een stuk goedkopere oplossing, omdat hij ook het veldrijden voor zijn rekening neemt. Dat staat in de nieuwe editie van de Wielersport, het magazine van de Nederlandse wielerbond dat vandaag bij de leden van de wielerbond is bezorgd.

Door mindere prestaties van mountainbikers sinds de Olympische Spelen van Londen in 2012 is er vanuit de nationale sportkoepel NOCNSF minder geld beschikbaar voor het mountainbiken. De KNWU besloot daarop het contract van Heemskerk, dat duurde tot 1 januari 2017, niet te verlengen. In de Wielersport wordt de keuze voor De Knegt ‘een noodgreep met achterliggende gedachte’ genoemd. De Knegt drukt door zijn duobaan minder op de begroting, maar heeft wel een brede staat van dienst in het mountainbiken (én het veldrijden).

Al in mei op de hoogte
Heemskerk, afgelopen week op trainingskamp in Barcelona met een kleine mtb-selectie, was in mei al op de hoogte van zijn aankomende ontslag. Hij legt zich daar maar deels bij neer. “In Nederland hebben we nu eenmaal geen brede top bij de elite”, zegt hij in Wielersport. “Daarom is het zo jammer dat alleen naar hun prestaties wordt gekeken, terwijl we met jonge renners als Milan Vader, Anne Tauber, Anne Terpstra, Michiel van der Heijden en Mathieu van der Poel een zeer talentvolle groep hebben richting Tokio. Helaas zijn de regels zo dat wanneer de topsporters niet voldoende presteren, je ook geen subsidie voor talentontwikkeling krijgt.”

In het persbericht van de KNWU gaf Heemskerk al aan dat het vak van bondscoach niet direct aansluit bij zijn passie en zijn vertrek daarom ook ‘heel goed voelt’. “Laat mij maar op dagelijkse basis in het veld met ambitieuze sporters werken, hun trainingen analyseren en ze laten pieken op de juiste momenten. Vanuit wetenschappelijk perspectief, maar ook door coaching op gevoel. Dat is waar ik goed in ben”, vult hij daarin Wielersport op aan.

timheemskerk
Heemskerk (rechtsonder) tijdens het trainingskamp in Barcelona.

UCI-punten overdraagbaar
Volgens De Knegt biedt de combinatie veel mogelijkheden. Hij noemde in het persbericht al dat beide sporten naar elkaar toe groeien. “Vooral om de tijdsduur steeds dichter bij elkaar zijn komen te liggen”, zegt hij daarop in Wielersport. “Er is al vaker geopperd om UCI-punten overdraagbaar te maken in beide disciplines. In de toekomst gaat dat waarschijnlijk wel gebeuren.”