SKYBURRY – Na twee keer verkeerd rijden heeft Annemiek van Vleuten in de Crocodile Trophy laten zien hoe uitzonderlijk goed ze kan fietsen. De wegrenster ging in de korte, vlakke etappe rondom Skyburry (40km) in de aanval, kreeg gezelschap van Stef de Louwere en kwam achter haar jonge landgenoot (19) als tweede overall over de meet, een paar minuten voor de rest van het elite-mannenveld.

“Ik kreeg het idee dat de mannen al aan morgen aan het denken waren”, zei Van Vleuten na de race. “Dus ik heb aangehaakt en toen het stilviel heb ik aangevallen. Het was mooi om met Stef samen te werken. Na een paar dagen van veel pech is dit een mooie opsteker. Ik maak geen kans meer in het klassement, maar ik blijf wel gaan voor etappezeges.”

Emotioneel
De Louwere, voormalig wegrenner, was emotioneel na zijn zeer verrassende etappezege. “Het was een fantastische dag”, zei De Louwere, die het avontuur in de Australische outback beleeft samen met zijn vader. “Ik was bang om om te kijken, dus dat heb ik maar niet gedaan. Tot nu toe was het veel te technisch. Vandaag was een perfecte dag voor mij. Echt geweldig dat ik het gered heb.”

delouwere_vanvleuten_06_croc16_hr-2423
Algemeen klassement 
In het algemeen klassement veranderde er weinig. Urs Huber blijft leider bij de mannen, Bas Peters staat vierde. Bij de vrouwen heeft de Belgische Alice Pirard meer dan een uur voorsprong op Van Vleuten. De Crocodile Trophy duurt nog tot en met zaterdag.