HOEK VAN HOLLAND – Zondag om 7.00 uur in de ochtend start de 24ste editie van Hoek van Holland – Den Helder. Of er volgend jaar ook een jubileumeditie van ‘s werelds langste strandrace komt hangt sterk af van het gedrag van deelnemers. Het wordt steeds lastiger om vergunningen te krijgen voor het 135 kilometer lange evenement, laat organisator Mark Kos aan Bikesight.nl weten.

“Dit jaar hebben we extreem veel moeite moeten doen om de vergunning en ontheffingen te krijgen van de gemeenten die we passeren”, stelt Kos. “Daarnaast hebben we te maken met de eisen van Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap, veiligheidsregio’s en GHOR’S. We hebben gesprekken gevoerd met diverse gemeenten, politie en Reddingsbrigades. Alles om het evenement voor zowel deelnemers als publiek op het strand veilig te laten verlopen. We hebben vaak moeten lullen als Brugman, maar we hebben het voor elkaar gekregen. We willen deze fantastische wedstrijd kunnen blijven organiseren.”

Beroep op ‘prominente beachbikers’
Volgens Kos is het van groot belang dat deelnemers zich op het strand aan de regels houden en rekening houden met de overige strandgasten. Hij doet daarom een extra beroep op alle starters, en stuurde een speciaal verzoek aan prominente beachbikers om het goede voorbeeld te geven. Kos maakt zich vooral zorgen om de passage bij IJmuiden. Het stuk asfalt om de sluizen heen is dit jaar geneutraliseerd omdat de organisatie anders van de gemeente geen vergunning kreeg. Dat betekent dat van twee afzonderlijke tijdsegmenten de uitslag wordt opgemaakt.

hoekvanhollandkopgroep

“Ik wil iedereen verzoeken om de neutralisatie te respecteren”, zegt Kos. “Als je een groep op 50 meter voor je ziet rijden begrijp ik dat je een kort moment doortrekt om deze bij te halen, maar doe dat op een stuk waar het kan en haal geen gekke toeren uit waarbij je de verkeersregels aan de laars lapt. Een rood stoplicht betekent dat je stopt en wacht tot deze groen wordt, de weg oversteken doe je op aanwijzing van de verkeersregelaars, rotondes neem je zoals het hoort tegen de klok in en als de spoorbomen sluiten wacht je tot deze weer opengaan. De politie handhaaft streng en kan een hele groep stoppen als één individu een overtreding begaat.”

En wie wil ‘snipen’ bij de herstart in Wijk aan Zee heeft pech. Kos: “Als je hier als groep over tijdregistratie fietst krijgt de hele groep dezelfde starttijd.”

Tweede race van het seizoen
Het strandraceseizoen ging afgelopen weekeinde al van start met de Derpbikers Beachrace in Egmond aan Zee. Daar ging de zege bij de mannen naar Ronan van Zandbeek, voor Ramses Bekkenk. Bij de vrouwen was Pauliena Rooijakkers de beste. Van Zandbeek en Rooijakkers zijn de blikvangers van Invicta, een nieuw ‘Brabants’ getint strandraceteam.

Startlijst Hoek van Holland – Den Helder 2016