ARBENT – De ‘jeugd’ heeft de toekomst. Ook in het marathonbiken. De afgelopen weken verzekerde zich twee coureurs als eerste Nederlanders voor het WK marathon. Vorige week voldeed Robbert de Nijs (22) in Polen aan de eis, afgelopen weekend deed Bart Classens (23) hetzelfde in Frankrijk.

Voor een ticket naar het WK, dat eind juni 2017 in het Duitse Singen wordt verreden, is een plek bij de beste twintig van een manche in de UCI marathonseries nodig. Classens lukte dat in een totaal verregende en ijskoude La Forestière in de Franse Jura. De coureur van Thijs Hendriks Mountainbiketeam lag halverwege de koers nog veertigste, klom gestaag op en haalde in de slotbeklimming nog eens vijftien man in om daarmee als zestiende te finishen.

“Het waren bizarre omstandigheden”, zei Classens over de 100 kilometer lange wedstrijd. “Modder, regen en zo koud dat ik tegen het einde amper kon schakelen. Maar ik ben blij hoe ik met deze omstandigheden ben omgegaan.”

De Nijs werd achtste in een marathon in Jelania Gora. Ook bij de coureur van Flexwinkel-Agu moest het uit zijn tenen komen, maar met een achtste plaats in een race vol steile beklimmingen, technische afdalingen, hitte en bijbehorende kramp bleef hij ruimschoots binnen de norm. “De uitslag was veel beter dan verwacht en met de kwalificatie ben ik erg blij”, sprak De Nijs.

denijsjeleniagora
De Nijs op weg naar zijn achtste plek in Polen.