VERBIER – Met wie ze ook een duo vormt, Hielke Elferink is altijd sterk in de zwaardere meerdaagse marathons. Met de Zwitserse klimgeit Esther Süss aan haar zijde finishte de Nederlands marathonkampioene afgelopen week als derde in de loodzware, maar zeer mooie Swiss Epic in het kanton Wallis.

Er stond tijdens de zes dagen geen maat op Jolanda Neff en Alessandera Keller: het duo van Stöckli Pro Team kwam in de proloog en alle vijf etappes als eerste over de meet. Daarachter was het echter bijzonder spannend. Süss en Elferink (Wheeler-Rocky Mountain) vochten een verbeten strijd uit met Ariane Kleinhans en Corina Gantenbein van Team Spur Ötztal. Na de derde etappe namen ze de tweede plek over van Kleinhans en Gantenbein, maar in de op één na laatste rit wisselde het stuivertje opnieuw.

In de laatste rit eindigde de strijd in een sprint op de tweede plek in de daguitslag. Die werd gewonnen door Süss en Elferink, maar dat was onvoldoende om de drie minuten verschil in het algemeen klassement goed te maken.

elferinkswissepic
Elferink op een van de flow-trails van de Swiss Epic. Foto: Alex Buschor/Swiss Epic

Terpstra vierde
Vorig jaar werd Elferink ook al derde, toen met Anne Terpstra. De Nederlands XC-kampioene finishte nu als vierde, ruim twee uur achter Elferink. Terpstra reed samen met Elisabeth Osl, haar teamgenote bij Ghost Factory.

Van der Heijden in top tien
Bij de mannen eisten Lukas Flückiger en Reto Indergand (BMC) de eindzege voor zich op, voor specialisten Daniel Geismayr en Jochen Käss (Vaude) en Nino Schurter en Matthias Stirnemann (Scott-Odlo).  In het geweld van wereldtoppers hielden jongelingen Michiel van der Heijden en Andrie Frischknecht zich prima staande. Op 48 minuten van de winnaars werden zij negende in het eindklassement.