ESCH-SUR-ALZETTE – Ook in het mountainbiken kan ploegentactiek soms belangrijk zijn. Mede omdat hij de leiderstrui voor zijn teamgenoot David Nordemann moest beschermen, kon Erik Groen afgelopen weekeinde in de Pearl Izumi Cup in het Luxemburgse Esch-Sur-Alzette een van de mooiste overwinningen uit zijn carrière boeken. De coureur van Stappenbelt Specialized troefde Frank Beemer af.

Door toedoen van Groen ontstond er in op één na laatste manche van de prestigieuze wedstrijdserie een kopgroep van vier, met ook Beemer, Nordemann en de Belg Kevin van Hoovels. In de slotfase plaatste Beemer een versnelling, die alleen Groen kon beantwoorden. Met Beemer op plek twee in het klassement koos Groen ervoor om alleen te volgen en het vervolgens in de sprint af te maken. Daarin slaagde hij. Van Hoovels finishte als derde.

Nordemann kwam als vierde binnen en dat was voldoende om komend weekeinde in Sittard als leider aan de laatste manche van de Pearl Izumi Cup te beginnen. De voorsprong die hij heeft op Beemer is echter niet groot, slechts 2 punten (438 om 436). Ook Van Hoovels (429) is nog kanshebber op de eindzege.

groenpearlizumi
Groen geniet samen met Beemer, Van Hoovels en Nordemann op het podium. Laatstgenoemde bekijkt de fles wijn die hij ongetwijfeld die avond braaf in de kast heeft gezet. Foto via Erik Groen.

Worst de beste bij de vrouwen
In een klein startveld van elite-vrouwen toonde Annemarie Worst de sterkste. De mountainbiker van Mijnbad/Liv haalde het voor Sophie von Berswordt en Britt van den Boogert. Ook bij de vrouwen stevent de Pearl Izumi Cup af op een spannend slot. Leider Van den Boogert (506), nummer twee Von Berswordt (506) en Worst (505) geven elkaar niets toe.

Overige categorieën
In Luxemburg waren er verder zeges te noteren voor Marc Bouwmeester (junioren), Mick van Dijke (nieuwelingen), Emeline Detilleux (junior-vrouwen) en Zoë Mulder (nieuweling-meisjes). Op zaterdag gingen de overwinningen allemaal naar België: Andy Joris (amateurs), Gody Jacobs (30+), Gerrit Delfosse (40+) en Ronny Geerts (50+).

Alle uitslagen van de Pearl Izumi Cup in Esch-sur-Alzette

Alle klassementen van de Pearl Izumi Cup 2016