NOVE MESTO – Na een jaar afwezigheid is Nederland op de Team Relay van het WK mountainbike teruggekeerd met een negende plek. Michiel van der Heijden, David Nordemann, Anne Tauber en Marc Bouwmeester eindigden daarmee een plekje lager dan twee jaar geleden, toen ons land aan de start stond met Rudi van Houts, Joris Nieuwenhuis, Anne Terpstra en Michiel van der Heijden. De wereldtitel ging net als de vorige twee jaar naar Frankrijk, dat gastland Tsjechië en Zwitserland aftroefde.

Van der Heijden trapte af en zette Nederland in het sterke openingsveld af op een tiende plek. David Nordemann nam het stokje van hem over en perste er een uitstekende ronde uit, die vijftien seconden sneller was dan die van Van der Heijden. Nederland klom op naar de zevende plek en met de in goede vorm stekende Anne Tauber in de baan klom de equipe van bondscoach Tim Heemskerk zelfs op naar de vijfde plek, met zicht op brons. In de laatste ronde lukte het Marc Bouwmeester tegen een groot aantal elite- en belofterenners niet om die plek vast te houden.

Frankrijk nam met belofterenner Victor Koretzky meteen de leiding en Benjamin Leny, Pauline Ferrand-Prevot en Jordan Sarrou gaven die positie niet meer af. Slotrijder Jaroslav Kulhavy van Tsjechië (hij racete met Matej Prudek, Richard Holek en Katerina Nash)  probeerde het gat op Sarrou tevergeefs te dichten.  Zwitserland (Filippo Colombo, Vital Albin, Sina Frei en Lars Forster) klommen langzaam op van plek negen naar drie en schudde in de laatste ronde nummer vier Duitsland af.

teamrelay
Frankrijk viert de derde wereldtitel op rij. Foto: UCI

Volledige uitslag Team Relay is hier te bekijken.