EINRUHR – Bram Rood is zondag tweede geworden in de MTB-Marathon am Rursee. De Duitse wedstrijd over 95 kilometer en 2300 hoogtemeters was niet alleen de vierde manche in de Sforz Marathoncup, maar ook toneel van het Open Nederlands kampioenschap marathon. Omdat alleen de Duitser Robert Mennen de coureur van KMC-Fruit to Go voorbleef, was die titel voor Rood. Bij de vrouwen, waar het kampioenschap werd verreden op de 67 kilometer, ging het rood-wit-blauw naar Brouwer.

Brouwer won met ruime voorsprong op Kirsten Peetoom en Ilona Meter en hield zich met haar tijd van 3.17 uur knap staande in het mannenveld: ze werd vijftiende overall.

Bij de mannen reed Rood vanaf het begin in een kopgroep met Mennen, Roel Verhoeven, Bas Peters en Gijs Dohmen. Bas Peters viel uit met pech, Dohmen reed lek en naar mate de koers vorderde moest ook Verhoeven – die derde overall werd – de rol lossen. Rood had echter een goede dag, was al eens alleen weg en vocht richting de finish een mooi duel uit met Mennen. “Normaal gesproken is hij sterker, maar het kon zo zijn dat hij een slechte dag had”, keek de voormalig Nederlands kampioen terug. “Op de laatste klim probeerde ik te versnellen, maar hij kon makkelijk in in mijn wiel blijven. Vlak voor de top demarreerde hij zelf en die versnelling kon ik niet beantwoorden. Toch was ik erg tevreden over het gevoel van deze wedstrijd. Sinds de Alpentour gaat het al een stuk beter.”

In elke uitslag is de indeling anders: hier staat Rood op het podium samen met Mennen en Dohmen op het podium van de Senioren-I.
In elke uitslag is de indeling anders: hier staat Rood op het podium samen met Mennen en Dohmen op het podium van de Senioren-I.

Achter nummer vier Dohmen werd Jan Weevers vijfde en hij werd daarmee Open Nederlands kampioen bij de vijftigplussers. Maar er waren meer Nederlandse titels, zie het overzicht hieronder. Alle uitslagen van de MTB-Marathon am Rursee zijn hier te bekijken. De marathoncup gaat volgende week verder met een wedstrijd in Saalhausen (Sauerland).

Vrouwen
1. Karen Brouwer
2. Kirsten Peetom
3. Ilona Meter

Kort Masters 1 (40-)
1. Nick van den Heuvel
2. Iroy Cosse
3. Nico Beldman

Kort Masters 2 (40-49)
1. Mark Schepp
2. Robin Grotenhuis
3. Erik Wallinga

Kort Masters 3 (50+)
1. Frans Willems
2. Gert Tabor
3. Rob Verschoor

Lang Masters 1 (40-)
1. Bram Rood
2. Roel Verhoeven
3. Gijs Dohmen

Lang Masters 2 (40-49)
1. Nard Clabbers
2. Marcel Boudewijns
3. Mike van de Wouw

Lang Masters 3 (50+)
1. Jan Weevers
2. Pim de Waard
3. Tijs van den Brink