LAISSAC – Hielke Elferink kan terugkijken op een uitstekend WK Marathon. De vaandeldraagster van het Nederlandse marathonbiken finishte zondag na een loeizware, technische race in het Franse Laissac als elfde, op krap twintig minuten achterstand van de toch wel verrassende winnares Jolanda Neff. Bij de mannen, waar de Portugees Tiago Ferreira de titel pakte, was Bart Classens op de 78e plek de beste (en enige) Nederlander.

Voor Elferink (Craft-Rocky Mountain) was het WK met zeventig kilometer vol technische singletracks eigenlijk net iets te kort. Had het iets langer geduurd, dan had ze waarschijnlijk nummer tien Nathanlie Schneitter uit Zwitserland, die nu twee minuten voor haar finishte, nog ingehaald. “Mijn start was niet heel soepel”, zei de Nederlands kampioene. “Ik had op de eerste trails de verkeerde concurrenten voor me, dat kostte me tijd. Dom. Maar daarna vond ik gelukkig een goed ritme en kon ik een mooie opmars maken.”

Elferink keek daarom tevreden terug op haar debuut. “Die top tien is voor volgende keer”, sprak ze strijdlustig. “Het gat met de top vijf was niet zo heel groot, dus dat is mooi. Ik merk dat er nog wel wat rek in zit.”

Elferink kreeg vanwege haar hoge ranking in de UCI-marathonseries startnummer vijf en mocht op de eerste rij plaatsnemen. Foto: Paul Classens
Elferink kreeg vanwege haar hoge ranking in de UCI-marathonseries startnummer vijf en mocht op de eerste rij plaatsnemen. Foto: Paul Classens

XC-wereldkampioene Neff verraste vooral haarzelf met haar eerste marathontitel. Ze passeerde de streep zonder te juichen en was verbaasd over al het spektakel dat haar op dat moment ten deel viel. De reden: de Zwitserse had 70 kilometer lang het idee tweede te liggen, achter Annika Langvad. De Deense reed een echter een stuk verkeerd en viel later uit met materiaalpech. Sally Bigham en Sabrina Enaux completeerden het podium bij de vrouwen.  Nienke Oostra, de tweede Nederlandse deelneemster, finishte op ruim twee uur achterstand als 48e en laatste.

Man met de hamer
Ook Classens maakte in Laissac zijn debuut op het WK. De 23-jarige coureur van Thijs Hendriks Specialized Mountainbiketeam lag net als Elferink in het begin wat achterop, maar werkte zich op naar een plek tegen de top vijftig aan. Toen kreeg Classens echter een forse tik van de man met de hamer. “Het was meer een sloopkogel”, zei de Brabander, die in de laatste twintig kilometer veel tijd verloor.

Classens, die de sprint om plek 77 verloor van de Spaanse oud-wegprof Manuel Beltran, maakte de fout door te weinig te eten en drinken. “Het was zo technisch, bergop als bergaf”, keek hij terug.  “Je had de hele tijd twee handen aan het stuur nodig, dus kwam er niet aan toe. Stom, want er had veel meer ingezeten. De conditie was goed, al was het parcours wel net iets te lastig voor me. Ik verloor bergaf wat tijd.”

Classens passeerde net na Manuel Beltran de meet. Foto: Paul Classens
Classens passeerde net na Manuel Beltran de meet. Foto: Paul Classens

Classens had voor de 90 kilometer 4 uur en 40 minuten nodig. Hij gaf daarmee veertig minuten toe op Ferreira. De Portugees kwam solo over de meet, na lang in een kopgroep samen met Jaroslav Kulhavy, Hector Paez, Kristian Hynek en Howard Grotts te hebben gereden. Kulhavy viel uit met een lekke band, Grotts en Hynek moesten lossen en nadat Paez was gevallen bleef Ferreira alleen over. De Oostenrijkse titelverdediger Alban Lakata profiteerde van een bewuste rustige start. hij raapte vanuit een achtervolgende groep bijna iedereen op en kwam uiteindelijk slechts 18 seconden te kort voor het goud, een halve minuut voor zijn teamgenoot Hynek.

Ferreira solo op weg naar de titel. Foto: Paul Classens
Ferreira solo op weg naar de titel. Foto: Paul Classens

Uitslag WK Marathon

Elite-mannen

1 Tiago Jorge Oliveira FERREIRA POR 28 4:01:56 10 10
2 Alban LAKATA AUT 37 4:02:15 6 6
3 Kristian HYNEK CZE 36 4:02:52 4 4
4 Hector Leonardo PAEZ LEON COL 34 4:03:07 2 2
5 Samuele PORRO ITA 28 4:04:40 1 1
6 Alexey MEDVEDEV RUS 33 4:04:40
7 Daniel GEISMAYR AUT 27 4:05:12
8 Jochen KASS GER 35 4:05:39
9 Howard GROTTS USA 23 4:06:23
10 Marcus KAUFMANN GER 35 4:06:53

Elite-vrouwen

1 Jolanda NEFF SUI 23 3:56:56 10 10
2 Sally BIGHAM GBR 38 3:59:30 6 6
3 Sabrina ENAUX FRA 38 4:02:29 4 4
4 Ariane KLEINHANS SUI 33 4:04:02 2 2
5 Mara FUMAGALLI ITA 29 4:05:48 1 1
6 Valentina FRASISTI ITA 24 4:10:08
7 Helene MARCOUYRE FRA 37 4:11:06
8 Christina KOLLMANN AUT 28 4:12:26
9 Annika LANGVAD DEN 32 4:14:16
10 Nathalie SCHNEITTER SUI 30 4:14:55
11 Hielke ELFERINK NED 30 4:16:54