SCHLADMING – Hij was zelf niet helemaal tevreden, maar gaf meteen ook aan dat hij eigenlijk niet mocht klagen. Hansi Becking was vandaag in de koninginnerit van de Alpentour Trophy de beste Nederlander. De coureur van CST-Superior finishte na 69 kilometer, 2500 hoogtemeters en 3 uur en 20 minuten koers als negende. De etappezege was voor Daniele Mensi, die negen minuten voor Becking finishte en Alban Lakata en Hermann Pernsteiner voorbleef.

“Het was afzien”, zei Becking. “Het gevoel was niet super, had ook wat last van mijn knie. Op de klim vanuit Pichl (tegen het einde van de rit, een van de zwaarste poekels van de dag, red.) voelde ik me belabberd. Toch haalde ik nog twee mensen in. Mijn teamgenoot Jiri Novak was de eerste twee uur sterk en heeft veel werk voor me gedaan. Daarna kwam ik er gelukkig nog wel door.”

Becking, die nu elfde staat in het algemeen klassement, bleef zijn andere ploeggenoot Rudi van Houts krap vier minuten voor. De Brabander kwam als vijftiende over de meet. “Ik heb in het begin geprobeerd met de kop mee te gaan, maar moest al na een half uur lossen”, zei Van Houts. “Daarna heb ik lang op negentig procent gereden, tot de laatste twee beklimmingen. Toen kon ik nog een mooi tempo ontwikkelen.”

kopgroepalpentourstanger

Naast Becking en Van Houts haalde ook Twan van den Brand de top twintig. De sterke veldrijder finishte als negentiende.

Bij de vrouwen stevent Karen Brouwer af op een tweede plek in het eindklassement. Na een tweede en derde plek in de eerste twee ritten werd de mountainbikester van KMC opnieuw tweede. Brouwer gaf een kwartier toe op winnares Christina Kollman. Met alleen nog een klimtijdrit op de rol verdedigt Brouwer een voorsprong van bijna een half uur op nummer drie Sharon Laws.

Peter Wouters (Peerkes Biketeam) stond opnieuw op het podium in de categorie SK4 (50+). Bij de mix-teams misten Jeroen Daniels en Kirsten Peetoom de etappezege op een haar na. Het Limburgse duo finishte na twee derde plaatsen nu als tweede. In de SK1 (onder 30) pakte Stef de Louwere (Het Snelle Wiel) zijn eerste derde plek. In de categorie mix-teams voor Masters 2 kwamen Theo Mulder en Paul Reijerse (ook van Peerkes Biketeam) als derde over de meet.