SCHLADMING – De tweede etappe van de Alpentour Trophy in Schladming heeft de klassementen van de Oostenrijkse meerdaagse flink doorelkaar geschud. Omdat een kopgroep met onder meer klassementsleider Daniele Mensi, Alban Lakata en Hermann Persteiner in de eerste afdaling een verkeerde afslag nam, ging de etappezege naar Tony Longo, voor Jochen Kass en Fabian Rabensteiner. De Italiaan is tevens de nieuwe klassementsleider.

Rudi van Houts en Hansi Becking (CST-Superior) profiteerden in de 59 kilometer lange rit (2500hm) van de chaos: zij werden respectievelijk vijfde en zevende. “Het ging beter dan gisteren”, zei Van Houts, die zes minuten toegaf op de winnaar. “Maar ik moest er op de eerste klim toch zeven laten gaan. Daarna een aardig tempo vast kunnen houden, maar als die mannen niet verkeerd waren gereden was ik verder naar achter gefinisht.”

Becking begon voortvarend aan de etappe en reed na drie kilometer klimmen nog aan de leiding, maar gaf uiteindelijk elf minuten toe op Longo.  “Ik had een beetje pap in de benen”, klaagde hij. ‘Toen ik op een technische passage boven op de langste klim ook nog stom onderuit ging, was de koek helemaal op.”

alpentourreginastanger
De deelnemers reden vandaag door een prachtig Alpenlandschap. Foto: Regina Stanger

Achter het geweld en de chaos bij de mannen – de verkeerd gereden groep verloor flink wat tijd – fietste Karen Brouwer naar een derde plek bij de vrouwen. De renster van KMC werd gisteren tweede, maar moest nu ook de Britse Sharon Laws voor zich dulden. Ruim een kwartier voor Brouwer kwam de ongenaakbare ‘local’ Christina Kollman wederom als eerste over de meet.

Bij de elite-masters vochten Jan Weevers en Bart Brentjens – net als vroeger – een mooi gevecht uit. Het ervaren tweetal joeg in hoog tempo in elkaars wiel over de lastige passages op de hoogste top en bleef vervolgens tot de finish bijelkaar. Uiteindelijk bleef Weevers zijn concurrent in de laatste afdaling net voor. Hij werd daardoor vijfde, Brentjens zesde. “Mooi om zo weer een keer tegen elkaar te strijden”, genoot Weevers naderhand na.

Bij de mix-teams – ook die rijden in het bijna vijfhonderd coureurs tellende startveld – finishten Jeroen Daniëls en Kirsten Peetoom gisteren als derde. Dat lukte het tweetal van MTB Baarlo – ondanks wat schakelproblemen bij Peetoom – vandaag opnieuw. Maar er waren meer Nederlandse podiumplekken in de amateurklassen: Jeffrey Kruidbos werd derde in de SK1 (onder 30), Peter Wouters in de SK4 (50+) en ook Theo Mulder en Paul Reijerse stonden op het podium. Zij werden derde in categorie bij de teams.