BERINGEN – Een waardige opening van de Pearl Izumi Cup in het Belgische Beringen. Op de plaatselijke mijnterril lag een parcours met alles dat mountainbiken mooi maakt: uitdagende singletracks, pittige beklimmingen, lastige drops en pittige afdalingen. Het bleek een basis voor mooie strijd om de eindzege bij de elite-mannen. Toen de stofwolken waren opgetrokken stond Mathieu van der Poel op het hoogste treedje van het podium. De man met Olympische missie rekende in de slotfase af met de Belg Jens Schuermans. Derde werd Sebastian Carabin.

De wedstrijd werd opengebroken door Rudi van Houts. De coureur van CST-Superior nam halfweg de koers de kop over en voerde het tempo verder op. De Brabander was daarbij wat optimistisch, ging onderuit en finishte, na een vergeefse poging om weer vooraan de aansluiting te vinden, uiteindelijk vijfde. “Ik was iets te enthousiast”, zei de al voor de Olympische Spelen gekwalificeerde renner.

vanhoutsvanderpoelberingenstappenbelt
Het moet gezegd worden: Van Houts ging onderuit in stijl. Foto: Stappenbelt-Specialized

Voorin maakte vervolgens een sterk rijdende Van der Poel de dienst uit. De renner van BKCP-Corendon nam een voorsprong, maar werd na kettingproblemen en een sterke opmars bijgehaald door Schuermans. De Belg plaatste op de lange beklimming zelfs een aanval, maar werd in de afdaling weer bijgehaald, waarna Van der Poel met een versnelling de wedstrijd naar zich toetrok. Bekijk hieronder de video over hoe Van der Poel de wedstrijd beleefde.

Na Mathieu van der Poel en Rudi van Houts kwam David Nordemann knap als derde Nederlander over de meet. De jonge coureur van Stappenbelt-Specialized finishte in het sterke veld als elfde overall. Hij werd daarmee -achter Van der Poel – de tweede belofte.

Bij de vrouwen eindigde Annemarie Worst achter winnares Githa Michiels en Alice Pirard als derde. De mountainbikester van Giant was gematigd tevreden over haar race. “Mijn doel was om zo lang mogelijk bij Githa en Alice te blijven”, keek ze terug op haar race. “Ik had een goede start en kwam als eerste boven. Ik heb het een ronde vol kunnen houden, maar daarna gingen ze toch te snel voor me.”

Bij de junioren pakte Timo Kielich de overwinning, voor Emile Verhulst en Laurenz Rex. Tim van Dijke werd bij de nieuwelingen net geklopt door Louis Decoster. Clement Horny finishte daar als derde. Ook Julia Boschker finishte als tweede, bij de junior-vrouwen. Ze moest haar meerdere erkennen in Emeline Detilleux. Lotte van Thillo werd in die categorie derde. Bij de nieuweling-meisjes ging Rune Debremaeker met de zege aan de hal. Ze bleef Joelle Jonker en Renee Kaiser voor.

Alle uitslagen van de tweede dag van Pearl Izumi Cup zijn hier te bekijken.