BAD SÄCKINGEN – Michiel van der Heijden die worstelde met zijn fysieke gesteldheid, Hans Becking die na een startcrash een verloren race reed en Frank Beemer die uitviel met materiaalpech: de Nederlandse elite-mannen speelde zondag geen rol van betekenis in de openingmanche van de Bundesliga. In de wedstrijd in Bad Säckingen, door het sterke deelnemersveld ook wel ‘mini-wereldbeker’ genoemd, reed Anne Terpstra bij de vrouwen een degelijke race. De Nederlands kampioene van Ghost Factory Racing kwam als achttiende over de meet. Het beste uit de verf kwam echter Milan Vader: hij werd vijfde bij de beloftes.

Die race werd gewonnen door de Sebastian Fini Carstensen van CST-Superior. Vader gaf maar 42 seconden toe op de Deen en hoefde verder alleen maar zijn meerdere te erkennen in Emil Linde, Kevin Panhuijze en Filippo Colombo. In dezelfde wedstrijd finishten Roel van der Stegen als 38e, Kjell van den Boogert als 39e en Bart van Bindsbergen als 50e.

102, Colombo, Filippo, , VC Monte Tamaro - BMC, SUI 111, Linde, Emil, Gavle CA, , SWE 461, Carstensen Fini, Sebastian, CST Superior Brentjens, , DEN 118, Panhuyzen, Kevin, KTM Bike Vision, , BEL 113, Vader, Milan, , , NED
De top vijf bij de belofte-mannen. Foto: Armin M. Küstenbrück/EGO-Promotion

Bij de vrouwen ging Jolanda Neff met de zege aan de haal, door Jenny Rissveds an Maja Wloszczowska voor te blijven. Terpstra gaf op de meet zeven minuten toe op de Zwitserse winnares. “Ik had een goede start en de eerste ronde ging goed”, zei Terpstra, die in het begin net buiten de top tien lag. “Daarna verloor ik wat plaatsen, maar tegen het einde van de race kon ik er weer wat terugwinnen. Afgaande op mijn goede gevoel en hoe het technisch ging, ben ik tevreden over de wedstrijd. Het gaat elke week beter en ik hoop dat ik snel betere resultaten kan boeken.”

8, Terpstra, Anne, Ghost Factory Racing Team, MBC Bar Ende, NED
Anne Terpstra reed een degelijke race. Foto: Thomas Weschta-EGO-Promotion

Anne Tauber kwam als 25e over de meet. Ze moest achteraan starten, verloor veel tijd op de eerste singletrack maar werkte zich vervolgens knap naar voren in het veld. “Ik kon de hele wedstrijd mijn tempo goed stabiel houden”, keek Tauber tevreden terug. Nederlands marathonkampioene Hielke Elferink werd dertigste.

In de mannenrace draaide het weer uit op het klassieke tweegevecht tussen Julien Absalon en Nino Schurter, dat eerstgenoemde met veertig seconden voorsprong in zijn voordeel besliste. De Fransman Maxime Marotte finishte als derde. Van der Heijden werd op krap zes minuten achterstand 25e en was daarmee beste Nederlander. “Ik had een slechte dag en problemen met mijn rug”, zei de Nederlands kampioen. “Dat moet ik nog wel oplossen voor de eerste wereldbeker in Cairns.”

Becking vond na de startcrash nooit zijn goede ritme en haalde de streep niet. “Je hebt slechte dagen en hele slechte dagen”, baalde de renner van CST-Superior. Voor Frank Beemer (Habitat) verliep de race nog slechter. Hij brak halverwege de tweede ronde zijn ketting en moest de race voortijdig verlaten.

start
Start bij de elite-mannen. Foto: Armin M. Küstenbrück/EGO-Promotion

Alle uitslagen van de Bundesliga in Bad Säckingen zijn hier te bekijken.