MACHERAS – Na de tijdrit en de twee ritten in lijn heeft Mathieu van der Poel zondag tijdens de Sunshine Cup laten zien dat hij ook uit de voeten kan in een xc-race. In de vierde en laatste rit van de Cypriotische meerdaagse scoorde de veldrijder een derde plek. Van der Poel (BKCP-Corendon) finishte daardoor als vierde algemeen en pakte daarmee zijn eerste 120 UCI-punten voor de wereldranglijst.

Die 120 punten zijn voor hem meer dan voldoende om te mogen starten in een wereldbeker (daarvoor zijn minimaal 20 punten nodig). Of hij dat als belofte ook bij de senioren mag, dat is nog steeds de vraag. Van der Poels aanvraag voor dispensatie ligt bij de UCI.

VanDerPoel
Van der Poel pakte 120 UCI-punten met zijn vierde plek in het eindklassement. Foto: Armin M. Küstenbrück-EGO-Promotion

De zege in de laatste rit van de Sunshine Cup ging naar de Italiaan Marco Aurelio Fontana, die naast Van der Poel ook de Fransman Maxime Marotte voorbleef. De race van Van der Poel verliep niet helemaal vlekkeloos. Hij werd in het begin van de race klemgereden door een coureur voor hem, ging zelf ook onderuit en kon in de achtervolging. Daarin slaagde hij meer dan prima. “Maar dat kostte veel kracht”, zei de voormalig wereldkampioen veldrijden. “En daardoor was ik niet meer in staat het gat op Marco en Maxime te dichten.”

Ook Jaroslav Kulhavy (lekke band) en Luca Braidot (gebroken ketting) hadden te maken met pech en vielen daardoor terug in het klassement. De eindzege ging mede daardoor naar de Zwitser Fabian Giger, voor Marotte, Fontana en dus Van der Poel. Rudi van Houts (CST-Superior) eindigde in de vierde etappe prima als negende en werd zevende in het eindklassement. Frank Beemer werd 23e overall.

Bij de vrouwen ging de zege in de laatste etappe en het eindklassement naar Gunn-Rita Dahle-Flesjaa, die profiteerde van het feit dat klassementleider Adelheid Morath last had van een blessure. Anne Terpstra reed een sterke laatste rit, finishte als tiende en klom daardoor op naar de zestiende plek in het eindklassement. In dat klassement finishte Annemarie Worst als 22e en Britt van den Boogert als 33e.

In de overige categorieën was er Nederlands succes. Bij de junioren was de eindzege voor Marc Bouwmeester, bij de Masters 2 voor Bart Brentjens.

De volledige uitslagen van de Cyprus Sunshine Cup zijn hier te bekijken.