LYTHRODONTAS – Voor wie er nog over twijfelde: de etappezege van Mathieu van der Poel van vrijdag in de Sunshine Cup is geen toevalstreffer. De kersvers mountainbiker eindigde zaterdag op Cyprus in de derde rit (50km) weer voorin, deze keer als vierde. Van der Poel verloor na twee uur koers de sprint van een groep van tien nipt van de sterke Tsjech Jaroslav Kulhavy. Krap twee minuten daarvoor finishten de weggereden Luca Braidot en Fabian Giger als nummer één en twee.

92, Van Der Poel, Mathieu, BKCP-Corendon, , NED 7, Fontana, Marco Aurelio, Cannondale Factory Team, , ITA 2, Kulhavy, Jaroslav, Specialized Racing, , CZE
Van der Poel klopt Marco Aurelio Fontana, maar moet zijn meerdere erkennen in Jaroslav Kulhavy. Foto: Marius Weschta/EGO-Promotion

Ook Rudi van Houts zat in de tweede groep. De coureur van CST-Superior, al in het bezit van het Olympische ticket dat Van der Poel ook zo graag wil bemachtigen, finishte als zevende. Frank Beemer kwam als 23e over de meet.

De leiding in het algemene klassement is in handen van Giger. Van der Poel staat vierde op 1.48 minuten, zeven seconden achter nummer drie Grant Ferguson.

Bij de vrouwen verloor Elisabeth Brandau de leiding door een lekke band. De zege ging naar Sabine Spitz, de leiding is nu in handen van Adelheid Morath. Annemarie Worst finishte vandaag op de 21e plek als beste Nederlandse, Anne Terpstra kwam als 25e over de finish. Marc Bouwmeester won voor de derde keer op rij bij de junioren, Bart Brentjens was met overmacht de beste bij de Masters 2.

De volledige uitslag van de derde rit van de Cyprus Sunshine Cup is hier te bekijken. Zondag is er nog een cross-countryrit.