LEFKARA – Zelf werd hij de avond voor de start van de Cyprus Sunshine Cup ziek, en daar baalt hij vanzelfsprekend gruwelijk van. Maar vanaf de zijlijn genoot Hans Becking (CST-Superior) van de onverwachte etappezege van Mathieu van der Poel.  “Ik vind het prachtig wat Mathieu hier laat zien”, zegt de nummer 35 van de UCI-wereldranglijst.

Volgens Becking is de entree van de jonge ex-wereldkampioen veldrijden – die graag naar de Olympische Spelen wil – zeer goed voor het mountainbiken. “Hij gaf na de rit aan dat het zijn twee mooiste uren op de fiets ooit waren. Dat zegt genoeg. Dat hij meedoet opent hopelijk de ogen van de media en van andere renners over hoe geweldig mountainbiken is. Zijn entree is echt een zege voor de sport.”

Maar ook voor Becking zelf is het een mooie spiegel. “Matthieu vindt het mountainbiken helemaal geweldig. Ik denk dat veel renners, net als ik, verwend zijn met de mooie wedstrijden die ze mogen rijden en dat we soms niet meer inzien hoe mooi mountainbiken is. Want dat is het.”

Becking is benieuwd naar de overige wedstrijden waar Van der Poel aan de start gaat staan. “Hij verkeert door het veldrijden nu in topconditie en het zal niet makkelijk worden dat vast te houden. Maar ik kijk er naar uit hem te zien rijden in de wereldbekers.”

92, Van Der Poel, Mathieu, BKCP-Corendon, , NED
Van der Poel in actie op Cyprus. Foto: Marius Weschta/EGO-Promotion

Over zijn eigen gezondheid maakt Becking zich niet al te veel zorgen. “Het is natuurlijk heel erg vervelend om de dag voor een meerdaagse ziek te worden”, legt hij uit. “En het gaat ook nog niet echt beter. Maar ik ben blij dat het niet over een paar weken (tijdens de Cape Epic, red.) is. De schade zal uiteindelijk wel meevallen.”