LEFKARA – De droom van Mathieu van der Poel om de Olympische Spelen van Rio te halen kan wel eens realistischer zijn dan menigeen vooraf dacht. De jonge Nederlander, bezig aan zijn eerste mountainbikewedstrijd, won vrijdag verrassend de tweede etappe van de Cyprus Sunshine Cup. Van der Poel (21) bleef de Zwitser Fabian Giger en Grant Ferguson – de nieuwe leider in het algemene klassement – na 48 kilometer nipt voor.

Tot 13 kilometer voor het einde reed een grote groep bij elkaar, totdat Van der Poel de knuppel in het hoenderhok gooide. De veldrijder ging alleen op avontuur en werd pas 2,5 kilometer voor de streep bijgehaald door Giger.  Die plaatste meteen een aanval. “Ik was op dat moment helemaal dood”, zei Van der Poel. “Fabian had meteen een gat van tien seconden. Maar op de top van de klim heb ik er nog een sprintje uitgeperst en kwam ik er weer bij.”

Van der Poel ging vervolgens in de eindsprint op 200 meter voor de streep aan en verraste Giger daarmee. De coureur van BKCP-Corendon was vanzelfsprekend blij met zijn zege. “Het was zwaar en ik moet er nog aan wennen, vooral de lange beklimmingen. Maar het is heel, heel erg mooi hier.”

VanDerPoel
Het gebaar dat Van der Poel deze winter ook regelmatig mocht tonen in de cross, nu ook op de mtb. En zijn nummertje zit recht! Foto: Armin. M. Küstenbrück / EGO-Promoton

Ook Rudi van Houts reed een prima race, hij werd op ruim een minuut achterstand elfde. Frank Beemer kwam als 29e over de meet.  Florian Vogel, winnaar van de openingstijdrit, verloor vanwege een lekke band veel tijd.

Bij de vrouwen was de zege opnieuw voor de Duitse Elisabeth Brandau, voor Adelheid Morath en Jovana Crnogorac. Anne Terpstra was op de achttiende plek de beste Nederlandse. Marc Bouwmeester won opnieuw bij de junioren. Na zijn zege in de openingstijdrit, werd Bart Brentjens bij de Masters 2 nu derde.

Alle uitslagen van de Cyprus Sunshine Cup, inclusief het algemene klassement, zijn hier te bekijken.